Annons

Kulturbloggen

Harry Amster

Harry Amster

Sångaren Manolo Escobar, som fick en hit med ”Y Viva Espana”, har avlidit 82 år gammal. I Sverige gjorde Sylvia Vrethammar internationell succé med låten och fick samtidigt kritik för att hon spelat in den.

Manolo Escobars låt blev en del av Spaniens kulturella identitet på 1970-talet, enligt BBC. Så sent som den här månaden sa han: ”Musik är mitt liv. Jag kommer aldrig att ge upp.” Det var ”Y Viva Espana”  som 1973 gjorde honom till en internationell stjärna. Låten baserades på ”Eviva Espana” som skrevs av den belgiska duon Leo Rozenstraten och Leo Caerts 1971. Artisten Samantha sjöng den på holländska. Escobars version sålde i sex miljoner exemplar och släpptes i samma veva som Spanien förvandlades från diktatur till demokrati och turismen höll på att explodera.

1974 fick Sylvia Vrethammar en stor hit med låten och gick upp till fjärde plats på den brittiska singellistan, stannade i 28 veckor och sålde närmare en miljon ex.

När jag intervjuade henne 2002 sa hon så här: ”Jag förstod ingenting förrän jag kom dit på turné och åkte skytteltrafik till Top of the Pops. Där stod jag med min spanska hatt bland alla popgrupper.”

I Sverige blev hon beskylld för att stödja Franco-diktaturen, något hon kommenterade så här: ”Jag trodde inte det var sant. Svenska pressen frågade mig om jag vet vad som händer i Baskien. Jag sa att låten var en hyllning till sommaren och ingen politisk sång. På turnépremiären protesterade jag och gjorde om texten till ”No Viva Espana, I want go to sunny Spain”. Det blev jätterubriker i England men i Sverige skrev man ingenting”, sa Sylvia Vrethammar.

Här är Manolo Escobars version:

YouTube Preview Image

Sylvia Vrethammar sjunger i Top of the Pops:

YouTube Preview Image

Till sist Samanthas original:

YouTube Preview Image

 

 

Kategorier