Annons

Kulturbloggen

Harry Amster

Harry Amster

Beach Boys är verkligen bandet som älskar att splittras. Sedan 50- årsjubileet plus plattan ”That’s why God made the radio” meddelade ju Mike Love i oktober 2012 att han fortsätter att turnera med Bruce Johnston och struntar i Brian Wilson (geniet som skrev alla låtarna), Al Jardine och David Marks.

Brian Wilson är  inte den som ger upp utan är nu ute på turné med just Al Jardine och Davids Marks plus tidigare Beach Boys-medlemmen Blondie Chaplin. Han har också med sig brittiska rockhjälten Jeff Beck på gitarr. I kväll spelar de i Las Vegas, på söndag i Los Angeles och nästa fredag i Detroit.

Beach Boys har nyligen släppt samlingsboxen ”Made in California” (Universal). Här finns sex cd med demos, b-sidor och alternativa versioner, och många tidigare outgivna låtar med de avlidna bröderna Carl och Dennis Wilson. 174 låtar sammanlagt varav 60 tidigare outgivna. De flesta hitsen finns med, både i mono och stereo, BBC-spelningar och allt som en nördfan kan tänkas vilja ha. Och trots att allt inte är i ”Pet sound”-klass är det fortfarande lika överraskande att Beach Boys lyckades få till det så många gånger. Trots bråken, dödsfallen och splittringarna.

”I get around”, första listettan 1964.

YouTube Preview Image

”Help me Rhonda”, kolla in Mike Loves ”dans” längst till höger.

YouTube Preview Image

Medley från 1969, låtar som ”Darlin’”, Wouldn’t it be nice”, ”I can hear music”, ”California girls”. Kolla fortfarande in Mike Love.

YouTube Preview Image

Kategorier