Annons

Kulturbloggen

Anders Q Björkman

Anders Q Björkman

Tyskarna ser sig på sin nation som den moderna formgivningens vagga – här föddes Bauhaus, vars funktionalistiska och högklassiga design lämpade sig väl för massproduktion. Tysk form har god smak, helt enkelt. På samma sätt brukar museer se sig själva som bastioner för god smak.

Men på en ny utställning på Museet för konst och industri i Hamburg visar man nu i stället upp usel design som bygger på riktigt dålig smak. Utställningen, med namnet ”Onda saker”,  är fullproppad med ful formgivning från tidigt 1900-tal fram till våra dagar. Alla smakpoliser är härmed varnade.

Enligt Der Spiegel är utställningens största behållning ett särskilt ”skräckkabinett”. Här visas föremål som för hundra år sedan samlats ihop av konsthistorikern Gustav E Pazaurek. Samlingen ställde han på sin tid ut på Galleriet för avvikande konst i Stuttgart. Pazaurek gav dessutom ut en bok 1912, där han redogjorde för ett avancerat system för att kategorisera designkatastrofer – han delade in dem olika estetiska oförrätter som ”funktionella lögner”, ”slösaktig dekoration” och ”billig originalitet”.

Här är några av föremålen som visas på museet.

En överornamenterad mobiltelefon.

Foto: Museum für Kunst und Gewerbe i Hamburg.

Ett par Obama-skor.

Foto: Museum für Kunst und Gewerbe i Hamburg.

En rikligt utsmyckad klocka.

Foto: Museum für Kunst und Gewerbe i Hamburg.

En ruskig behållare för salt och peppar.

Foto: Museum für Kunst und Gewerbe i Hamburg.

En läskig mobiltelefonhållare.

Foto: Museum für Kunst und Gewerbe i Hamburg.

 

 

 

Kategorier