Annons

Kulturbloggen

Elias Björkman

Elias Björkman
YouTube Preview Image

I morgon står han på Globens scen, den nästan löjligt hyllade komikern Louis CK som de senaste åren gått från att främst vara ett namn för inbitna standup-fantaster till att bli om inte ett hushållsnamn så åtminstone en gigant inom sitt område.

Vi som senast CK besökte Sverige och Stockholm, hösten 2009, avmätt övervägde att gå men bestämde oss för att låta bli (”SÅ rolig är han väl inte?”) har givetvis bittert fått ångra detta. Globen är ett märkligt val av scen, nog för att hysterin på sociala medier inför biljettsläppet var total – men någon har förmodligen överskattat CK:s popularitet i Sverige. I stället för en inte helt fylld Globen, det går fortfarande att köpa biljetter, hade en mindre arena definitivt varit att föredra.

Louis CK är en fenomenal standup-komiker. Men så är det också i princip omöjligt att tycka illa om Louis CK – hans lufsiga uppenbarelse, snälla ögon och hopplösa skägg gör honom instinktivt älskvärd. Kan han ens göra någonting fel? Han har tagit standup-konsten till en ny nivå med ibland extremt explicita skämt som ligger långt ifrån Seinfeldska ”spaningar”. Han behåller aldrig några gamla skämt i sin repertoar utan slänger alltid allt sitt gamla material och skriver nytt hela tiden. Han säljer sin standup-show ”Live at the Beacon theater” för fem dollar direkt på sin hemsida, vilket resulterat i 200 000 sålda exemplar och 1,1 miljoner dollar i intäkter – varav CK gav bort 250 000 dollar i bonus till de han jobbar med och 280 000 dollar till olika välgörande ändamål. Han brister i gråt i ett oförglömligt avsnitt av Marc Marons podcast när denne konfronterar CK om vad som egentligen hände med deras vänskap. Han diskuterar vitas privilegier hos menlösa ”Tonight show” med Jay Leno. Han vägrar att svara på Vanity Fairs trötta Proust questionnaire. Han vitaliserar genren självbiografisk tv-komedi. Nej, helt  helt uppenbart kan han inte göra någonting fel.

Det enda område som Louis CK inte varit särskilt framgångsrik inom är film. Hans ”Tomorrow night” (med bland andra Steve Carell) har ett genomsnitt på 4,1 på Imdb just nu, och hans manussamarbeten med Chris Rock (”Pootie Tang”, ”Down to earth”) gick inte hem varken hos kritiker eller publik (men faktum är att ”Down to earth” definitivt är sevärd). Kanske blir det ändring på det nu – i augusti kommer Woody Allens ”Blue Jasmine” där CK spelar mot bland andra Cate Blanchett, Alec Baldwin och Peter Sarsgaard. Och i december syns han i David O Russels (”Silver linings playbook”) nya film med bland andra Jennifer Lawrence, Bradley Cooper och Christian Bale.

På lördag kommer han alltså till Sverige. Komikern som (nästan) alla älskar att hylla.

Ett litet urval med CK:s bästa stunder:

Louis CK hos Conan om när han tvingades misshandla sin hund
YouTube Preview Image

Twitter-hat
YouTube Preview Image

Louis CK:s första standup hos Conan, 1993
YouTube Preview Image

Louis CK hos Conan, 2006
YouTube Preview Image

Saddest handjob-rutinen

The N word
YouTube Preview Image

Louis CK hos Conan, 1993
YouTube Preview Image

Att bli förälder

YouTube Preview Image

En ung Louis CK
YouTube Preview Image

Louis CK:s ”Shamelss”
YouTube Preview Image

Kategorier