Annons

Kulturbloggen

Erica Treijs

Erica Treijs

Magkänsla, 2008 av Kico Wigren.

Experiment 3, 2010 av Olof Lindström

Två konstnärer fick i år dela på det prestigefulla Maria Bonnier Dahlin-stipendiet och får 75 000 kronor vardera. Den  20-årige pristagaren Olof Lindström är den yngste mottagaren någonsin och han sökte han med verk han skapade under sin gymnasietid. Juryn föll för hans tankefragment fångade på ljud och video och motiverar sitt val med: ”Olof Lindström svävar kring film, musik och måleri, för att inte säga vibrerar mellan dem. Brummar. Svänger. Det svänger.”

Kico Wigren, född 1976, undersöker materialens olika egenskaper. I installationen Magkänsla som visas på Bonniers konsthall är det nylonlinor, glas och sugkroppar som skapar reflektioner, solkatter och en känsla av skör osäkerhet.

Priset delas i år ut för 25:e gången och bland tidigare stipendiater märks Gunnel Wåhlstrand, Klara Kristalova, Cecilia Edefalk och Thomas Broomé.

Kategorier