Annons

Kulturbloggen

Anders Q Björkman

Anders Q Björkman

Får en cykel se ut hur som helst? Ja, tydligen. På nyöppnade konst- och designcentrumet Vandalorum utanför småländska Värnamo visas tvåhjulingar (och en del trehjulingar) i alla former. Här finns zimbabwiska hojjar tillverkade av bambu, strama designcyklar med vackra detaljer av trä och holländska trampfordon stora som små bilar. En del av dem (se bilden här nedanför) ser inte ut som om de går att cykla på över huvud taget.

Utställningen är intressant för såväl design- som cykelintresserade. Ännu bättre om man, som jag själv, gillar både cyklar och form. Att döma av de familjer som besökte de ladugårdsliknande lokalerna (ritade av den italienske arkitekten Renzo Piano) när jag var där, är cyklar ett ämne som också fungerar på barn.

Vandalorum, som SvD:s Elisabet Andersson skrev om inför öppnandet i april, har redan lockat 16 000 besökare. Det ligger alldeles intill E4:an – bekvämt för semesterfirare på väg söderut. Tyvärr är det dock inte helt lätt att hitta dit ändå, eftersom det ännu inte har kommit upp några vägskyltar. Hugade besökare bör alltså titta på kartan först.

Foto: Johann Bergenholtz

Kategorier