Annons

Kulturbloggen

Tobias Brandel

Tobias Brandel

Medan Svenska fotbollförbundet bekämpar huliganer har ett hetsigt bråk om osportsligt beteende brutit ut i teatervärlden. Dramaten och Stockholms stadsteater har mer eller mindre regelbundet drabbat samman på fotbollsplanen sedan 1990-talet med varsitt herr- och damlag. Normalt sett brukar Dramaten avgå med segern.

Men till årets matcher, som hölls på Hammarbyhöjdens IP i går, lyckades Stadsteatern inte skrapa ihop något damlag. Kompromissen blev att de två teaterjättarna mötte varandra i mixade lag – och Stadsteatern vann sensationellt för första gången.

Men då vägrade Dramaten överlämna vandringspokalen. ”Pokalerna som tidigare år delats ut är nämligen för dam- respektive herrlag– vilket ju inte blev fallet denna gång. Smolk i bägaren för Stadsteatern, vars genuskupp bidrog till segern men även diskvalificerade dem från att lägga vantarna på vandringspokalerna”, skriver Dramatenlaget stridslystet på Dramatenbloggen, och efterlyser en jämställdhetsrapport från sin konkurrent.

På Stadsteatern är man förstås rasande.

– Vårt svar på denna uppenbara aggression är att inrätta en buckla för mixat lag. Vi funderar på att trappa upp kriget och aldrig mer möta Dramaten i dam- och herrlag utan bara i mixade lag, säger fotbolls-, förlåt skådespelaren Gerhard Hoberstorfer på Stadsteatern.

Enligt uppgifter till SvD var matchen ett hett ämne på Dramatens respektive Stadsteaterns (separata) personalfester i går kväll, och arga sms ska ha skickats mellan de två festlokalerna.

Och supportrarna då? Några huligansammandrabbningar rapporteras inte från Hammarbyhöjdens IP, men psykande hejaklacksramsor ekade. ”Ni har pengarna, vi publiken” skanderade Stadsteaterns supportrar spydigt, vilket kan ha bidragit till att få Dramatens lag ur balans.

Kategorier