Annons

Kulturbloggen

Anders Q Björkman

Anders Q Björkman

Ett telegram berättar att Woody Allen låter sin ”absoluta favorit” vara med i den nya komedi han ska spela in i Rom – det vill säga han själv. Men även om Allen är en favorit – nog var han lite roligare förr? Allra roligast är kanske alla de oneliners han har skapat genom åren. Om att resa i rymden: ”Det är omöjligt att resa snabbare än ljuset och absolut inte önskvärt eftersom hatten då blåser av hela tiden”. Om opera: ”Wagner gör att jag får lust att invadera Polen”. Och till flickvännen i taxibilen: ”Du är så vacker att jag knappt kan hålla ögonen på taxametern”.

Den som vill ha mer av den här varan kan söka sig bakåt i tiden till Groucho Marx (Till niobarnsmodern som just har sagt att hon älskar sin man: ”Jag älskar min cigarr också, men jag tar ut den ibland”) eller helt enkelt läsa Woody Allen i stället för att se hans nya filmer. Boken Complete prose är en guldgruva där man får i sig en garanterat rolig dos av Allens neuroser, intresse för sex, vurm för Bergman och annat som gör livet värt att inte leva.

Kategorier