Annons

Kulturbloggen

Lina Kalmteg

Lina Kalmteg

Nyligen utbrast en sexåring jag känner att han inte gillade något för att det var ”omanligt”. Jag blev lite paff och undrade var han hade snappat upp det. Visserligen var han mycket oprecis när han skulle förklara vad omanligt och i så fall också manligt var, han kunde bara komma på att om man var manlig så sa man ”Hörru!” – som i Scooby-Doo… Men ändå.
Nu lanseras två nya tidningar som verkar göra det lättare för honom och andra barn att förstå vad det där med ”manligt” och ”kvinnligt” är: tidningarna Emma och GOAL Junior. Den första riktar sig till tjejer i åldern 6-9 år och är ”pysslig och tjejig” och den andra är en ”cool fotbollstidning för killar i åldern 6 till 10 år” som ”presenterar mängder av spännande fakta och bilder om superstjärnorna och deras lag på ett fräckt och explosivt sätt, som garanterat tilltalar yngre fotbollstokiga killar.”

Läs en intervju med affärsområdeschefen på Egmont Kärnan AB på Kulturnyheternas hemsida.

Behöver jag berätta att Emma är rosa och lila och GOAL Junior grön och blå? Eller att Emma har en ljuvt leende tjej på omslaget och att GOAL Junior pryds av Zlatan som knyter näven och ser hård ut? Hur är det man brukar säga? 50-talet ringde och ville ha tillbaka sina könsroller? Hade man haft telefoner på stenåldern hade de ringt också.

Kategorier