Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Mary Jo White har tagit sig an terrorister och maffiaprofiler. Nu har hon officiellt tilldelats rollen som Wall Streets blåslampa.

Men som nyvald chef på den amerikanska centralbanken, Securities and Exchange Commission (SEC), kommer samtidigt uppgifter om att vi kommer få stifta bekantskap med något utav en tandlös chef.

Under det senaste årtiondet har Mary Jo White ägnat sig åt att som advokat försvara finansaktörer och storföretag. Och för att undvika att den så uppmärksammade svängdörren mellan Washington och Wall Street inte ska skapa slå Mary Jo White rakt i ansiktet så har hon gått med på att inleda sin sejour med ett slags sabbatsår.

För att undvika intressekonflikter har Mary Jo White gått med på att inte fatta några som helst beslut i ärenden som rör företag hon tidigare arbetat för. Bland dem hittar vi Bank of America, JP Morgan Chase och Morgan Stanley.

Problemet är uppenbart eftersom inte minst de två förstnämnda företagen har trampat i klaveret otaliga gånger under de senaste åren.

För Bank of America har de senaste åren präglats av anklagelser och uppgörelser kring bolåneverksamheten. Här hävdar kritiker att Wall Street-bolaget kommit allt för billigt undan. Och kring JP Morgan Chase, som Mary Jo White arbetade för 2010-2012, finner vi ett av de mest uppmärksammade ärendena på väldigt länge – derivatförlusterna på 6,3 miljarder dollar.

Enligt anklagelserna ska toppledningen ha varit medvetna om hur stora förlusterna riskerade att bli men ändå försökt vifta undan dem för investerarna. Eller som vd:n Jamie Dimon betecknade problemet: ”En storm i ett vattenglas”. Här ska SEC besluta om huruvida toppfigurerna ska stämmas eller inte.

Andra uppdragsgivare Mary Jo White haft är Deutsche Telekom, Deloitte, General Electric, Microsoft och Verizon – av dem är Deloitte, som enligt Huffington Post sköter bokföringen på 902 börsbolag, särskilt intressant eftersom dess kinesiska enhet stämts för bedrägeri.

Inofficiellt finns dessutom tre ytterligare bolag som Mary Jo White har arbetat för men som hon vägrar att namnge på grund av tystnadsplikt som advokat.

Tystnadsplikt ska förstås respekteras. Men det blir också problematiskt om transparensen inte är total kring en person som, enligt sig själv i alla fall, från och med nu är investerarnas röst till 100 procent.

Mary Jo White har samtidigt lovat att ingen institution ska vara för stor för att åtala – något hon fick mothugg på från självaste justitieministern som medgett att han inte gått vidare med ärenden på grund av rädsla för effekter i ekonomin.

Foto: Carolyn Kaster/AP

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter