Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Hur USA:s 1 procent har hanterat krisen?

Genom att visa ånger, att en läxa är lärd – och att spara.

En undersökning från American Express Publishing och Harrison Group framträder nu en bild av hur landets mest förmögna sitter på 37 procent av sitt kapital – tre gånger så mycket som 2007.

Samtidigt slår en studie från Bank of America fast att 56 procent av landets miljonärer anser sig ha ”en betydande del” av förmögenheten i kontanter och att bara 16 procent planerar att sätta snurr på pengarna under de närmaste månaderna. 40 procent tror sig dock göra investeringar under de närmaste två åren.

Skälet till försiktigheten handlar alltså om att många tycks ha lärt sig en läxa.

En tredje undersökning, som Spectrum Group står bakom, pekar nämligen på att många av de mest förmögna ångrar hur de agerade under krisen och att de inför densamma inte hade lagt undan tillräckligt med pengar. Dessutom hörs beklagande och självömkande toner om att de inte gjort tillräckligt med research kring sina investeringar.

Den försiktiga attityden till trots rör sig exempelvis börserna på rekordnivåer. Som en förklaring finns troligtvis ett stimulansberoende som en konsekvens av centralbankens enorma stimulanser.

Men medan tonen överlag är hoppfull bland de 1 procenten så låter det annorlunda bland många av landets övriga invånare, de 99 procenten på Main Street.

Visserligen syns en hel del förbättringar, men många siffror fortsätter att tynga.

Än idag tar exempelvis rekordmånga emot matkuponger – 47,6 miljoner vilket ska ställas mot 2007 års 26,5 miljoner. Dessutom har 26 procent av alla bolånetagare skulder som överstiger värdet på deras investeringar. Allt samtidigt som arbetslösheten biter sig fast på skyhöga nivåer och centralbankens stimulanspengar har svårt att nå ut till Main Street.

Skälet?

Även bankerna föredrar att ruva på en betydande del av pengarna.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter