Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Panik över att utgifterna tycks vara lite för stora lite för ofta?

Du borde inte vara ensam.

I en ny undersökning försöker analysfirman Compass Point Research & Trading, som Wall Street Journal hänvisar till, uppskatta de totala utgifterna för de amerikanska storbankerna sedan investerare, försäkringsgivare och kommuner kompenserats för bolånekraschen och manipulationen av liborräntan.

Resultatet skrivs till minst 100 miljarder dollar, alltså 650 miljarder kronor.

Bara den här månaden har exempelvis det statligt kontrollerade bolåneinstitutet Freddie Mac stämt över ett dussin banker för Liborgate. Och Citigroup har betalat 730 miljoner dollar till en samling obligationsköpare som anklagade banken för att ha vilselett dem kring hypotekslån och högriskpanter.

Enligt undersökningen har de fyra största bankerna – Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase och Wells Fargo – betalat 61,3 miljarder dollar för att kunna göra sig kvitt anklagelser som riktats under de tre senaste åren.

Ytterligare minst 24,7 miljarder dollar lär behöva pytsas upp för slarvet/fusket med bolånen och minst 14 miljarder dollar till liborskandalen. Enligt uppskattningar kan den sluta med uppgörelser som har ett värde från allt mellan 8 till 176 miljarder dollar.

Om bankerna bryr sig?

Självklart.

Mer än något annat vill de förstås ha problemen överstökade. De ständiga anklagelserna fortsätter svärta ned deras varumärke och pressa dem ekonomiskt. Titta bara på Deutsche Bank som i fjol fick kapa sin vinst med hela 60 procent på grund av oväntade utgifter i USA.

Någon panik däremot?

Säkerligen. Men utåt sett är den närmast obefintlig.

Istället hörs det från chefsrummen hur bankerna står extremt starka 2013, att man har ökat kapitaltäckningen mer än väl och hur aktierna om något är undervärderade. Man borde förstås också få styra och ställa lite mer som man vill – aktieutdelning och återköpsprogram borde inte vara centralbankens uppgift att reglera.

Eller borde det vara det efter en nota på 100 miljarder dollar and counting..?

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter