Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Han svindlade bort upp emot 65 miljarder dollar och låstes in på ett av landets mer trevliga fängelser i 150 år.

Soppan kring Bernie Madoff slutar däremot inte puttra.

Svindlaren har länge hävdat att han agerade ensam. Men sedan domen föll 2009 har han pekat ut banker och hedgefonder som medskyldiga. Dessutom har 13 personer åtalats för att ha varit involverade i en av de största finansskandalerna världen någonsin skådat.

Den 7 oktober kommer fem av dem – tre män, två kvinnor – att ställas inför rätta i New York. En av de åtalade ska enligt åklagaren ha håvat in mer än 14 miljoner dollar på förskingringen. Samtliga fem hävdar att de är oskyldiga.

Nu har åklagaren valt att komplettera åtalet med nya uppgifter som är så pass snaskiga att det fått tabloiderna att tugga fradga.

Så här skriver exempelvis New York Post:

”Ponzi fiend Bernie Madoff was personally enmeshed in a workplace “love triangle” and presided over a sexual cesspool where key staffers ripped off victims and each other’s clothes with equal abandon, according to the shocking Manhattan federal court filing.

The behavior at Club Bernie was so inflammatory, that it’s the feds who are asking that jurors be barred from hearing details when Madoff’s former secretary and four other staffers face trial in the record $64 billion rip-off.”

En mer strikt och korrekt version låter så här: Fyra av de fem åtalade personerna ska vid något tillfälle ha haft sexuella förbindelser med någon av de andra eller med företagets kunder. Den gifte Bernie Madoff ska själv ha varit involverad i en ”kärlekstriangel.” Alla ska alltså ha vetat om superbluffen.

Eric Breslin, som försvarar en av de åtalade, kallar uppgifterna för märkliga. Åklagaren hoppas att de ska fungera som ytterligare tyngd i bevisningen mot de fem åtalade.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter