Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Med risk för att slå in en öppen svängdörr:

Flödet av toppfigurer mellan Washington DC och Wall Streets toppfirmor urholkar nya lagar och resulterar i att vissa banker särbehandlas, visar en ny rapport från den opartiska övervakaren Project on Government Oversight (PGO).

I studien framkommer det att 419 anställda inom den amerikanska finansinspektionen Securities and Exchange Commission (SEC) mellan år 2001-2010 planerade att företräda finansföretagen i SEC-ärenden.

Enligt PGO har den stora skaran av tidigare SEC-anställda på Wall Street resulterat i att finansjättarna lyckats minska regelbördan jämfört med vad som egentligen var tänkt. Exempelvis ska SEC ha delat ut 64 ”frikort”, som innebär att företagen kan undslippa att granskas, alternativt granskas mer överseende, under nya regler. Mer än hälften av dessa ”frikort” delades ut till firmor där tidigare SEC-anställda lobbat för saken, visar rapporten.

Studien pekar också på det faktum att straffet eller uppgörelsen minskar i tyngd när bolagen fälls eller anklagas för fel, särskilt då en tidigare SEC-anställd är involverad i ärendet. Särskilt villiga att lägga ner piskrappningen ska SEC, häpnadsväckande nog, vara med de företag som anklagats eller fällts för flera fel.

Så kom inte och säg att brott inte lönar sig.

Jag har gjort min åsikt i frågan klar tidigare – Wall Street befinner sig i en gräddfil där brott inte alltid får rimliga konsekvenser. Oftast går det till så att firmor, som exempelvis JP Morgan Chase och UBS som är två av dem som pekas ut i rapporten, anklagas för felaktigheter, ingår en förlikning och slipper medge fel. Åtal ska förstås inte ske för åtalandet skull, men den konstanta oviljan att dra dem till rättsskranket är inte heller positivt.

Demokraternas senator Sherrod Brown är, i Huffington Post, inne på en liknande linje:

– SEC har en tydlig ställning i att kunna angripa företag som gör felaktigheter, men allt för ofta får Wall Streets megabanker ett frikort. Det är inte konstigt att den amerikanska allmänheten är så skeptisk till det mysiga förhållandet mellan Wall Street och Washington.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter