Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Från politikernas älskling till bespottad, blåslagen och ansatt.

Nu kommer nästa bakslag för USA:s största bank sett till tillgångar.

I nya dokument avslöjar JP Morgan Chase att justitiedepartementet riktar brottsmisstankar mot banken och som tycks kunna leda ända in i rättssalen. I fokus återfinns åren 2005-2007, det vill säga uppbyggnaden till finanskrisen, och hur aktören förpackade usla bolånepapper och sålde dem vidare med högsta betyg.

Att banken är skyldigt är en av finansvärldens sämst bevarade hemligheter – otaliga studier, vittnesmål och texter har tidigare visat på en och samma sak. Ändå har föga lite gjorts för att hålla dem ansvariga. Samma slutsats om skuld drar för övrigt även civila utredare i ett liknande ärende som utspelar sig på den amerikanska västkusten.

Nyheten kommer bara dagar efter att Barack Obama återigen lovat att hålla Wall Street ansvarigt för krisen. Det kan behövas. Exempelvis har finansinspektionen enbart håvat in 2,7 miljarder dollar hittills för en kris som beräknas ha kostat 14 000 miljarder dollar. Väldigt få, om ens nästan någon, har hållits ansvariga för vad som hände även om finansinspektionen nyligen tog en seger när de lyckades fälla en Goldman Sachs-handlare på sex punkter för bedrägeri.

När justitiedepartementet nu ger sig på JP Morgan Chase signalerar det förhoppningsvis något av en nystart

En av de största källorna att håva kritik ur när det kommer till finanskrisens efterspel är hur få formella brottsanklagelser som har riktats mot finansaktörerna och än färre ärenden än så hamnat i domstol. Att det riktas brottsanklagelser kring just bolåneprodukterna är närmast unikt. Men JP Morgan Chase var långt ifrån den enda som ägnade sig åt att förpacka om dåliga bolån och sälja dem vidare – fler liknande attacker borde vara att vänta istället för att, som Bank of America nyss fick känna av, skicka ut stämningar.

Samtidigt finns goda skäl att på nytt angripa ratinginstituten. De gjorde inte sitt jobb när de automatiskt gav bankernas bolåneprodukter högsta betyg och inte genomskådade vad som försiggick.

Jamie Dimon, vd på JP Morgan Chase, var tidigare politikernas favorit-vd på Wall Street Street sedan han lyckats styra banken undan några krisens största smällar. Nu har situationen förändrats radikalt. Idag har storbanken tvingats avsätta hela 6,8 miljarder dollar för att tackla de rättsliga ärenden som riktas mot banken. Totalt utreds/stäms de nu av åtta statliga myndigheter, en statsåklagare och två EU-länder.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter