Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Den har klassats som en banditvaluta i Thailand och anses underlätta för pengatvätt.

I USA har en federal domare däremot gett sitt godkännande till den virtuella valutan Bitcoin. Dessutom har skattemyndigheten öppnat upp för att avkräva skatt och finansinspektionen slagit fast att brott som begås med valutan bör hanteras som om det gällde vanliga dollarsedlar.

Men om Bitcoin ska bli en del av vår vardag krävs det inte bara ordning och reda – dessutom måste farhågorna om brott kunna stuvas undan en gång för alla. Så i alla fall finansövervakaren New York State Department of Financial Services (NYSDFS) som nu lämnat in en form av stämning (subpoena) mot valutans alla viktiga aktörer.

NYSDFS, som vill bli den myndighet som övervakar Bitcoin, betonar att ärendet inte innebär att aktörerna har gjort något brottsligt. Istället ses det som ett sätt att håva in information om hur systemet finansieras, att kundernas pengar skyddas och att det inte pågår något fuffens.

Bland de som hamnat i myndighetens skottglugg återfinns riskkapitalisterna Marc Andreessen och Ben Horowitz, Mark Zuckerbergs ärkefiender, tvillingbröderna Cameron and Tyler Winklevoss, samt Google Ventures.

Även om initiativet borde ha tagits för länge sedan – Bitcoin introducerades den 3 januari 2009 – är det att applådera.

Om digitala valutor ska existera måste de övervakas.

Tidigare i år kollapsade till exempel det digitala transaktionssystemet Liberty Reserve, sedan myndigheterna avslöjat att det hade använts för såväl pengatvätt som för att finansiera barnpornografi. Enligt åklagarna har Liberty Reserve genomfört omkring 55 miljoner olagliga transaktioner till ett värde om cirka 40 miljarder svenska kronor – nog för att benämna det som historiens största pengatvättsåtal.

Ärendet involverar 17 länder och det finns kopplingar till Sverige. Förundersökningen visar på ett system där kunderna anonymt har kunnat flytta pengar över hela världen, vilket även ska ha underlättat för narkotikahandel och kreditkortsförfalskning.

Samtidigt måste tryggheten garanteras för de som handlar i Bitcoin. I samband med att NYSDFS nu avkräver aktörerna på information har det avslöjats att det finns allvarliga buggar i dess Android-app. Buggarna underlättar för stöld.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter