Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Idag duggar skandalerna så tätt att det ens är omöjligt att hålla reda på dem såvida du inte för bok.

Bank of America, Goldman Sachs, JP Morgan Chase… Alla är de tre typexempel på finanshus som anklagats om brott och felaktigheter, som strax därefter ingått uppgörelser i vilka de slipper medge felaktigheter och därefter kan låtsas som ingenting.

I den skeva värld som vi lever i idag har finansskandaler blivit business as usual.

Att finansvärlden lever enligt andra principer än omvärlden är tydligt. Det får nog ockås ses som ett av huvudskälen till att den mest kritiserade banken av dem alla, JP Morgan Chase, ännu inte tvingats göra sig sig av med sin vd och ordförande, Jamie Dimon.

Har det inte varit derivatförluster för 6 miljarder dollar, att banken försökt föra politiker och myndigheter bakom ljuset eller ljugit om kvaliteten i sina bolåneprodukter, så har det handlat om manipulationer av energimarknaden, vetskap om Bernie Madoffs superbluff eller liborskandalen.

För att bara nämna något.

Från marknaden ekar frågan om ”Who cares?” även när rapporter skriker ut varningssignaler om att bankens riskhantering är bortom kontroll.

Visserligen har det synts ett antal nedgångar. Men överlag handlar det, likt Huffington Post noterar i en grafik, om inget annat än ett styrkebesked. Från bottennivån sommaren 2012 har aktien lyft runt 77 procent. Det här är ungefär hur det har sett ut när det uppdagats att banken fastnat i några av skandalerna.

JP Morgan

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter