Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Det har varit en derivatskandal som kostat 5,8 miljarder dollar, etiska felsteg i form av att man krängt på kunderna sina egna aktiefonder trots att konkurrenterna presterade bättre och en handlaravdelning som i juli visade upp minussiffror 28 av 31 dagar.

För att bara nämna några bitar.

I ett försök att stabilisera JP Morgan Chase har toppbossen Jamie Dimon sedan en tid tillbaka valt att minska riskerna i företaget och istället satsa tungt på privatförvaltning. Företaget expanderar nu runt om i USA för att försöka komma närmare kunderna.

Samtidigt, uppger en väl insatt källa, har det väckt missnöje bland de anställda som flyttats över till den mindre lönsamma privatförvaltningen.

Skälet: De är rädda att draget ska slå mot bonusarna.

– Nu försöker alla bara jobba så hårt de kan utan att säga något som kan uppröra någon. Men det är tydligt att många är oroliga för bonusarna i november eller december. Jag har flera kollegor som funderar på att söka sig till en konkurrent om det blir en dålig bonus i år, säger källan.

Samtidigt framkommer uppgifter om att företagets hårdföre vd Jamie Dimon, som ifjol plockade ut Wall Streets högsta ersättning på 163 miljoner kronor, riskerar mindre ersättning. Enligt Financial Times ska det framför allt handla om att blidka allmänheten något efter flera av de felsteg man har gjort, inte minst derivatfiaskot.

Även inom Citigroup lutar det åt mindre ersättningar. När aktieägarna tidigare i år fick säga sitt om utbetalningen till vd:n Vikram Pandit tyckte de att 14,8 miljoner dollar var åtminstone ett antal miljoner för mycket.

Styrelsen valde däremot att inte lyssna på aktieägarna och klubbade igenom ersättningen ändå. Att det inte var särskilt bra PR tycks nu även de har förstått.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter