Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

För bara ett år sedan tvingades JP Morgan Chase plita ner en check till amerikanska staten på 373 miljoner dollar. Trots att man ingått uppgörelser om att kränga aktiefonder från American Century så marknadsförde dess anställda snarare bankens egna aktiefonder.

Så vad lärde sig JP Morgan Chase av det?

Inte ett skvatt visar det sig nu.

Medan många storbanker på senare år har valt att sluta marknadsföra sina egna produkter eftersom det skapar intressekonflikter, har den just nu problemfyllda banken valt en annan väg.

New York Times har nu plitat ner en större historia där en tidigare anställd vid namn Geoffrey Tomes dundrar på om att han inte tilläts vara professionell finansrådgivare utan enbart försäljare av företagets produkter.

Under flera års tid ska Geoffrey Tomes och hans kollegor ha uppmanats att få kunderna att köpa företagets egna produkter trots att de kanske var såväl dyrare som sämre än andra alternativ som fanns på marknaden. Allt för att i slutändan kunna hämta in större avgifter.

JP Morgan Chase försvarar sin strategi med att bankens anställda har expertis om företagets produkter, men att det är något som kommer hindra myndigheterna från att inte granska ärendet närmare lär det inte bli tal om.

Samtidigt som storbanken, som nyligen flaggade för tradingförluster på upp till 9 miljarder dollar, skalar ner på andra delar av sin verksamhet har man satsat ganska tungt inom just finansrådgivning. Hundratals mäklare har anställts, vilket skapat en personalstyrka om 3100 personer. Enligt New York Times är en av kärnprodukterna Chase Strategic Portfolio, som består av 15 olika aktiefonder. Några av dem kommer från JP Morgan Chase och har på fyra år nu skaffat sig tillgångar på över 20 miljarder dollar.

Banken tar upp till 1,6 procent av tillgångarna i avgift för att hantera fonden, men sedan drar dess finansrådgivare bland annat in ytterligare avgifter för att ta hand om investeringarna.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter