Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Under 2010 fick Citigroups vd Vikram Pandit nöja sig med 1 dollar i ersättning.

När den nu är tänkt att höjas till 14,8 miljoner dollar för fjolårets arbete har aktieägarna valt att slå bakut.

Eller nåja, det kanske var hårt draget. Men vid dagens aktieägarmöte i Dallas röstade hela 55 procent av deltagarna emot ersättningarna som är tänkta att betalas ut till toppcheferna på företaget.

Resultatet är inte bindande, Citigroup gör alltså ändå som det vill i slutändan. Men det säger ändå lite om det missnöje som fortfarande finns kring de amerikanska bankerna i svallvågorna av finanskrisen. Att banken levererade en vinst på 2,9 miljarder dollar under första kvartalet i måndags spelade alltså liten roll.

Att aktieägarna ska ha rätt att göra sina åsikter hörda om just ersättningarna till toppcheferna står skrivet i reformen Dodd-Frank. Dess övergripande syfte är att garantera att skattebetalarna aldrig mer ska behöva rädda finanssystemet undan kollaps.

På mötet idag har Citigroup för övrigt utsett Michael O’Neill till ny ordförande. Han har suttit i styrelsen sedan 2009 och var tidigare bland annat vice ordförande och finanschef i Bank of America mellan 1995-1999.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter