Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

I våras briserade nyheten att JP Morgan Chase gjort rent ut sagt katastrofala derivataffärer. En handlare, benämnd som The London Whale, pekades ut som skyldig till förluster som skulle uppgå till 2 miljarder dollar.

Illa redan då förstås, men sedan dess har summan skenat. Först till 3 miljarder dollar, sedan till närmare det dubbla.

Siffror visar nu att USA:s största bank visade upp handlarförluster under 28 av 31 dagar i juli. Det spädde på en redan urusel utveckling och innebar att JP Morgan Chase redovisade flest illröda dagar under ett och samma kvartal sedan finanskrisen exploderade.

Som jämförelse kan sägas att banken bara hade en dag med handlarförluster under det första kvartalet.

Till följd av handlarstrulet har den amerikanska centralbanken nu tvingat banken att revidera ned sin kapitalrelation.

Banken, som styrs av välbetalda Jamie Dimon, har förstås inte lutat sig tillbaka och hoppats att allt ska ordna sig med tiden. Istället har man försökt kapa i riskerna, samt beslutat att dröja med ett större återköpsprogram av aktier till 2013. Så sent som förra månaden sade vd:n annars att man skulle påbörja köpoffensiven, värd 15 miljarder dollar, i slutet av 2012.

I ytterligare ett försök att stävja förlusterna kommer man också slå samman investmentbankerna och företagsbankerna till en ny enhet – något som ska öka resultatet med 1 miljard dollar före skatt inom fem års tid.

Att vi har hört det sista om JP Morgan och dess derivatförluster är däremot inte troligt. Att ta sig ur de här positionerna är svårt, och att det pressar aktören är tydligt. Samtidigt är handlarfiaskot i det närmaste pinsamt för banken och har urholkat en rejäl bit förtroende, inte minst sedan man ska ha varnats om att problemen existerade redan ett år innan de blev kända för allmänheten.

JP Morgan Chase ansågs länge vara något av ett undantag på Wall Street, en aktör som lyckades parera finanskrisens värsta svallvågor och inte var lika insyltat i röran som sina konkurrenter. Handlarfiaskot bevisade att inte ens politikernas gunstling var fri från fläckar.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter