Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

När nyheten läckte ut att kreditvärderaren Standard & Poors stämts för att totalt ha felvärderat bostadsobligationer mellan 2004 till 2007 – och därmed byggt samman en finansiell krutdurk som bara väntade på att explodera – fick vi reda på ganska få detaljer.

Nu börjar det däremot bubbla med fakta inifrån ett företag som hela tiden sagt sig vara oskyldigt.

I stämningen från justitiedepartementet, som nu går att ta del av, framkommer att mer än 25 personer pekas ut som skyldiga till att ha gett högarna med bolånepapper (så kallade CDO:er) högsta betyg trots att det närmast var värdelösa. Omkring hälften av dem pekas ut vid namn, vilket inte är särskilt vanligt förekommande när det handlar om att hålla Wall Street och dess allierade firmor ansvariga för brott. Det visar på allvaret i myndighetens attitydförändring.

Av de utpekade arbetar minst tio kvar inne hos Standard & Poors, resten har lämnat. En av dem som funnit nytt jobb är Patrice Jordan som översåg de anställda som delade ut fel betyg på CDO:erna – idag anställd hos bankgarantiorganet Federal Deposit Insurance Corp.

Kollegan David Tesher får kanske ta den största smällen. Han pekas ut som ansvarig för en av de två grupper som betygsatte CDO-produkterna och anklagas för att ha låtit analytikerna sätta ett överdrivet högt betyg trots att han visste om att ”de inte reflekterade den verkliga kreditrisken på ett korrekt vis”.

David Tesher var å andra sidan inte ensam om att resonera så. I stämningen framkommer hur analytikern Shannon Mooney ska ha skrivit till en kollega att CDO-högarna som de granskade lika gärna ”kunde vara sammansatta av kossor”, de skulle ”ändå få ett högt betyg”.

Roligt. Men inte snyggt.

Justitiedepartementet avkräver Standard & Poors på mer än 5 miljarder dollar, cirka 32 miljarder kronor. Kreditvärderaren säger själv att de har spenderat mer än 2,6 miljarder kronor sedan 2007 för att se till att rätt betyg delas ut framöver.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter