Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Uttrycket säger att det inte lönar sig med brott, men Wall Street har sällan lyssnat. Och varför skulle det? Myndigheterna har inte gjort särskilt mycket för att bevisa motsatsen.

När ett finanshus anklagats för att ha begått ett fel har det oftast resulterat i en förlikning med myndigheterna, som i sin tur med jämna mellanrum får kritik för att ha håvat in ett allt för lågt belopp. Myndigheterna, som är ivriga att lägga ärendet bakom sig, försvarar sig med knappa resurser och att det skulle bli allt för komplicerat att dra ärendet till domstol, där ökade krav ställs på bevisbördan. I slutändan har det inneburit att finanshuset betalat sig fria – en check har skrivits ut mot att man sluppit medge att något brott begåtts. Extremt få gånger har dessutom en enskild individ släpats till rättsskranket.

Senator Elizabeth Warren är en av många som ilsknat till kring metodiken, vilken i flera år också ifrågasatts på den här bloggen.

Nu framkommer däremot något utav ett trendbrott där justitiedepartementet slutligen har lyssnat och börjat justera sina metoder för att faktiskt försöka hålla de ansvariga inom finansindustrin ansvariga och erkänna sina fel.

Bland de som initialt fått känna på de tuffare tongångarna återfinns UBS och Royal Bank of Scotland, rapporterar New York Times och skriver vidare att justitiedepartementet nu är redo att utvidga sin strategi.

Sådana nyheter tas förstås inte emot med ro på Wall Street. Enligt tidningen lägger även finanshusen om sina strategier. En del i detta är att de individer som står bakom de fel som justitiedepartementet siktat in sig på kickas ut i arbetslöshetens kyla. Förhoppningen är att därmed kunna blidka myndigheterna.

Så är den nya strategin tillräckligt hård för att avfärda tankarna om att brott kanske lönar sig på Wall Street?

Mycket tveksamt, även om det är ett litet steg i rätt riktning.

Ett skäl till tveksamheten är att finanshusen sitter på en särställning som gör dem svåra att angripa, och som de vet om. Trots löften om att ingen finansaktör ska få vara ”too big to fail” är det ännu inget som realiserats.

Skälet till att myndigheterna tidigare gått ganska slapphänt åt Wall Street för dess felaktigheter är till viss del resursbrist samt svängdörren mellan Wall Street och Washington DC. Men framför allt handlar det om att man varit rädd för att skada enskilda finanshus, vilket i förlängningen skulle skada den inhemska ekonomin.

Ett tydligt exempel kom under fjolåret då HSBC anklagades för pengatvätt, men klarade sig undan väldigt lindrigt eftersom banken annars riskerade konkurs.

Wall Street vet om att felaktigheter som begås inte får samma proportioner som på Main Street, vilket leder till ett högre risktagande.

Finansvärldens aktörer är ännu inte bra för stora för att falla – de är också för stora för att fällas.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter