Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Tidigare i veckan kom nyheten som vi alla väntat på alldeles för länge – den amerikanska staten stämmer Standard & Poors (S&P) för att ha slarvat med sitt jobb och inte värderat bostadsobligationerna rätt.

I fokus fanns 40 stycken CDO-högar som kreditinstitutet satt totalt felaktiga betyg på, vilket man dessutom tog närmare 100 miljoner kronor för.

Stämningen lämnade ett par frågor efter sig – inte minst varför en så blygsam mängd CDO-högar och varför bara S&P ansätts?

Det förstnämnda har fortfarande inte fått någon förklaring. Men nu har det börjat läcka fram uppgifter om att justitiedepartementet också står i startgroparna för att kräva pengar av ratinginstitutet Moodys som, enligt de uppgifter, vi känner till ska ha misskött sig ungefär lika illa som S&P.

Enligt Reuters diskuterar även flera delstater – New York lär stå i frontledet, precis som Nevada, Kalifornien och Florida där bostadskrisen varit stor – att ansluta till stämningen. Eventuellt riskerar det hela däremot att dra ut på tiden, resonerar Huffington Post och hänvisar till att myndigheten först vill se hur stämningen mot S&P mottages i rättssalen. S&P har börjat formera sitt försvar och tagit in advokaten John Keker, som tidigare bland annat har representerat cyklisten Lance Armstrong och Enrons finanschef Andrew Fastow.

Moodys har tidigare försvarat sig mot liknande anklagelser. Nu lägger de locket på. Invsterarna har däremot börjat oroa sig. Uunder veckan har Moodys aktie rasat med 15 procent trots att bolaget inte ens omnämndes i stämningen mot S&P, vars aktiekursen i sin tur fallit med mer än 25 procent.

Om Moodys angrips innebär det att Fitch är den ende av de tre stora ratinghusen som hittills klarat sig. Enligt uppgifter i HuffingtonPost kommer Fitch slippa ”från liknande åtgärder” eftersom ”det är en mycket mindre aktör inom den amerikanska ratingindustrin”.

Så är vi tillbaka vid den vanliga visan – spelar storleken någon roll?

I det här fallet är det självklara svaret nej.

Om det är så att även Fitch har gjort fel så ska det fokuseras på det. Och så litet är förresten inte företaget – de årliga intäkterna ligger på cirka 5 miljarder kronor.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter