Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

När försäkringsjätten American International Group (AIG) stod vid ruinens brant 2008 gjorde staten som i så många andra fall – man skyfflade över pengar till undsättning. För 21 miljarder dollar fick skattebetalarna tillgångar värda närmast det dubbla.

I ett försök från AIG:s sida att få tillbaka de pengar som man förlorade under krisen pekades senare Bank of America ut för bedrägeri. Det lät att bolåneprodukterna som storbanken sålt till AIG var defekta. Några lågriskinvesteringar handlade det minsann inte om, vilket Bank of America ville göra sken av efter att ha fått dem betygsatta av ratinginstituten.

Nu visar det sig att fjolårets julafton kom tidigt till Bank of America. Under sommaren såg nämligen den amerikanska centralbanken Federal Reserve till att sopa undan allt ansvar från Bank of America i ärendet samt avfärda AIG:s stämning på 7 miljarder dollar. Pengarna skulle ha täckt upp en del av AIG:s förluster och fyllt på Feds kassa. (Den mer detaljerade versionen av ärendet hittar du här.)

Att Fed viftat undan AIG:s stämning är uppseendeväckande, men samtidigt är det inte förvånande. Att Wall Street har en särställning i det amerikanska samhället är en av landets sämst bevarade hemligheter.

Eller som senator Sherrod Brown, som sitter i kongressens bankkommitté, säger:

– Ju mer vi får reda på de här nödlånen, gåvorna och förmånerna som Wall Street får, desto mer tydligt blir det att storbankerna lever efter en särskild uppsättning regler som inte gäller vare sig mindre finansinstitutioner eller landet i övrigt.

När New York Times försöker ställa Fed mot väggen möts man däremot av tystnad. Opassande eftersom det till syvende och sist handlar om pengar som tillhör skattebetalarna, som i sin tur fått genomlida den tyngsta krisen sedan 1929 års stora depression.

Allmänheten på Main Street fortsätter däremot att ta emot nyheterna med en axelryckning. Om ens det. Efter Occupy Wall Street, som i det närmaste framstår som en passus i historien, tycks det inte spela någon roll hur mycket det dribblas mellan Wall Street och Washington DC – reaktionerna uteblir.

Är man däremot intresserad av att hålla skyldiga ansvariga efter finanskrisen måste genomlysningen fortsätta. Och frågan, återigen, ställas: Är det rätt att Wall Street behandlas med silkesvantar i ett eget regelsystem?

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter