Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Oavsett hur mycket lim politikerna har släpat fram för att försöka lappa samman bostadsmarknaden så fortsätter den ännu att vara fylld av problem. Idag har mer än var femte låntagare skulder som överstiger värdet på sin bostad. Nu har trycket därför också blivit så pass hårt på Federal Housing Administration (FHA), som försäkrar privata långivare, att det riskerar konkurs.

FHA:s börda har växt enormt sedan 2007, då man försäkrade runt 5 procent av alla lån. Den siffran har nu tredubblats och totalt försäkrar man nu lån för cirka 1100 miljarder dollar. Enligt lagen ska FHA ha kapitalreserver på 2 procent av den summan, alltså 22 miljarder dollar.

En fristående studie från Housing and Urban Development pekar på en totalkollaps för FHA inom en snar framtid. Redan idag uppges FHA enligt uppgifter i NY Times bara ruva på brottsligt låga 600 miljoner dollar – pengar som kommer ha försvunnit innan årsskiftet på grund av den höga andelen utmätningar. 2013 lär FHA:s räkenskaper sluta någonstans mellan minus 16,3-30 miljarder dollar, varnar studien.

Risken är därför stor att FHA för första gången sedan det bildades 1934 kommer tvingas vända sig till skattebetalarna för ett räddningspaket. Spekulationer uppger att det kommer röra sig om en injektion på minst 50 miljarder dollar.

FHA, som inte vill ha en plump i protokollet, har däremot försökt övertyga marknaden och politikerna om att de minsann kan ta sig ur knipan för egen maskin. Bland annat står man vid årsskiftet redo att än en gång höja försäkringskostnaderna, sälja av lån och slåss än mer för att familjer inte ska förlora sina hus i kostsamma utmätningar. Allt samtidigt som de hus som faktiskt utmäts ska säljas fortare. Tillsammans med ett antal tidigare förändringar hoppas man spara in runt 8-10 miljarder dollar 2013 och 2014.

Det är inte första gången som FHA är i finansiell knipa. Liknande läge uppstod i fjol då man hade betalat ut 37 miljarder dollar under bara tre år.

Den svaga bostadsmarknaden, där ett litet lyft börjat synas, är ett av USA:s största hinder på vägen mot återhämtning. Och FHA är, tillsammans med de statligt övertagna bolåneaktörerna Fannie Mae och Freddie Mac, statens bästa sätt att försöka tackla problemen. Tyvärr sker det inte så kraftfullt som man kanske skulle kunna önska.

Den krisande bostadsmarknaden gavs också förvånansvärt litet utrymme i presidentvalet, dels då Mitt Romney saknade specifika idéer, dels då Barack Obama har en historik han inte gärna pratar om.

Presidenten har tidigare anklagat kongressen för att inte agera på bostadsmarknaden. Men hans egna idéer har inte fungerat särskilt väl. För tre år sedan skrev han under på stödprogrammet Housing Affordable Modification Program (HAMP), som skulle ge 7-9 miljoner bostadsägare hjälp att omfinansiera sina lån. Hittills har bara en miljon har fått hjälp, uppger ABC.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter