Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Ekonomin, arbetslösheten och kriget om kvinnorna. Obamacare, Iran och frihandelsavtal. Kampen med Kina, naturresurser och utbildning. Wall Streets tyglar, Israel och… ja, det saknas inte exempel på frågor som tagit plats i det amerikanska presidentvalet under det gångna året.

Men mer intressant är att ett av USA:s största problemen under de senaste åren nästan inte nämnts alls.

Bostadsmarknaden.

När bolånekrisen började glöda 2007 och sedan exploderade året därefter visade det sig vara en brand som USA skulle få enorma problem att släcka.

Mellan 2000-2006 låg månadssnittet på 21 000 utmätningar. Idag ligger det på 57 000, rapporterar CoreLogic och pekar på att förbättringar synts under det senaste året. Men problemets storlek går ändå inte att spela ner. Hela 3,9 miljoner bostäder i USA har landat i utmätning sedan krisen startade i september 2008. En tredjedel av dem utmäts just nu.

Särskilt illa är det exempelvis i Cleveland och Detroit där hus rivs på löpande band för att försöka behålla värdet på de som ännu bebos. Kalifornien och Florida syns krisen över hela delstaten med 111 000 respektive 92 000 utmätningar per månad.

Att ta hyrbilen och färdas i bostadskvarteren kring Floridas västra kust som jag gjorde igår är en hisnande resa mellan orörd glamour och sargade områden överfulla av tomma hus. Synen är på sina håll deprimerande. Det är här som morgondagens presidentval mycket väl kan komma att avgöras.

Florida är USA:s tyngsta vågmästardelstat med 29 elektorsröster. Presidentkandidaterna och dess svans av Super-PAC:s har öst in runt 900 miljoner kronor bara i tv-reklam för att påverka utgången av valet. Mycket har gått till att svartmåla motståndaren och lyfta fram ekonomin som helhet. Här ligger exempelvis arbetslösheten på 8,7 procent – klart över det nationella snittet på 7,9 procent. Väldigt lite har däremot satsat på att just adressera bostadsmarknaden som av experter måste ryckas upp avsevärt om USA:s förhoppningar om återhämtning ska kunna bli allvar.

Under presidentdebatterna och kampanjandet har Barack Obama och Mitt Romney i det närmaste gjort sitt bästa för att undvika frågan. Ett av skälen lär var att de faktiskt saknar kraftfulla idéer om hur problemet ska adresseras.

Barack Obama lanserade 2009 stödprogrammet Home Affordable Modification Program (HAMP). Tanken var att mellan 7-9 miljoner skulle få hjälp med att omfinansiera sina lån så att de kan undvika utmätning, men enbart 1 miljon har fått hjälp enligt ABC. Det är omkring en fjärdedel av alla som har ansökt om stöd. En smått pinsam utveckling som man kan tänka sig att Mitt Romney borde ha gått hårt åt.

Den republikanske utmanaren skriver i sitt valmanifest istället framför allt att han vill komma till rätta med bostadsmarknaden genom att reformera de statligt övertagna bolåneaktörerna Fannie Mae och Freddie Mac. Exakt vad reformen ska resultera i eller hur den ska genomföras vill han däremot inte uppge.

På sina håll är missnöjet, förståeligt nog, stort kring presidentkandidaternas vaga hållning i frågan. Bland annat här i Florida har landets största intresseorganisation för latinamerikaner, National Council of La Raza, manat kandidaterna att tala klarspråk. 30 000 vykort har dumpats hos kandidaterna för att få dem lyfta frågan i ett land där 15 miljoner sitter med lån som överstiger värdet på sin bostad.

Ett hus i Florida som väntar på ny ägare efter utmätning. Foto: AP

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter