Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Ni kommer väl ihåg att Citigroup vd Vikram Pandit dagen efter företagets kvartalsrapport plötsligt insåg att han snurrat färdigt på vd-stolen på Park Avenue och slutade.

Bra.

Precis som det misstänktes här var det inte – som det officiellt sades – ett helt valfritt beslut.

I dagens New York Times bekräftas just hur Vikram Pandit på bara några minuter gick från hyllad till utfryst. Efter att ha läst flera hyllningsmejl inne på sitt kontor så spatserade han in till ordföranden Michael O’Neill för vad han trodde var ytterligare ett vanligt möte att beta av.

Istället möttes han av total kyla:

– Styrelsen har tappat förtroendet för dig.

Samtidigt ska tre stycken olika pressmeddelanden varit färdigskrivna. Vikram Pandit fick själv välja vilken som skulle skickas ut.

1: Vikram Pandit har av egen vilja lämnat med omedelbar verkan.

2: Vikram Pandit har av egen vilja beslutat att lämna vid årsskiftet.

3: Vikram Pandit har avskedats omedelbart utan att någon motivering anges.

Valet föll på alternativ ett.

I bakgrunden ska ordföranden Michael O’Neill, som själv varit aktuell för vd-posten tidigare, i månader ha kämpat för att få bort Vikram Pandit.

Redan när Michael O’Neill lämnade sin ordinarie styrelseplats för att i april bli ordförande började han alliera sig med de styrelsemedlemmar som inte var helt tillfreds med Vikram Pandits arbete. Allt för att senare även övertyga de andra – inte minst med motivering i att Vikram Pandit hade för dåliga kontakter med centralbanken och att det var ett av skälen till att de fick nobben i stresstestet. I slutändan, skriver New York Times, hade Vikram Pandit helt enkelt inte några styrelsemedlemmar som höll honom om ryggen.

Samtidigt som Vikram Pandit var på väg att låta nyheten sjunka in kontaktade tre styrelsemedlemmar John Havens, bankens operative chef och Vikram Pandits långväga vän. Han var tidigare med och startade hedgefonden Old Lane som Citigroup köpte för 800 miljoner dollar, vilket gjorde att de båda finansfigurerna tilldelades toppchefer hos sin nya arbetsgivare.

– Vikram har erbjudit sig att sluta, och vi skulle vilja ge dig möjligheten att erbjuda ditt avhopp också, ska en styrelsemedlem ha sagt enligt ett manus som företagets advokater noggrant författat.

John Havens avgick han också.

Även om det ända sedan i april fanns spänningar mellan Vikram Pandit och Michael O’Neill får man nog lov att konstatera att vd:n och hans närmaste kollega petats på ett väldigt hårt sätt. Att Vikram Pandit valde att hoppa av omedelbart var förstås det enda rätta – att fortsätta arbeta inom ett företag som inte vill ha honom hade inte gjort saken bättre.

Men genom att kicka Vikram Pandit med buller och gång innebär det också att man inte uppskattat det arbete som Vikram Pandit faktiskt gjort. Och även om vi inte vet ens en bråkdel så får man utifrån nog konstatera att han tycks ha gjort ett ganska bra jobb.

Vikram Pandit kom in strax innan finansvärlden ställdes på ända, räddade företaget från att hamna sex fot under mark, tog 1 doller i årslön och rensade upp i verksamheten. I den senaste kvartalsrapporten syntes därmed också ett företag som återigen var uppe på ganska stabil mark, redo att ta nästa steg framåt och fortsätta växa.

Det är en position som långt ifrån alla konkurrenter, inte minst Bank of America, befinner sig på idag.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter