Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Wall Street hade knappt ens hunnit vakna innan Citigroup meddelade att Vikram Pandit beslutat sig för att med omedelbar verkan lämna vd-stolen. Trots att huvudfiguren själv säger att han frivilligt slutar talas det om motsatsen. Och det finns gott om skäl till varför.

Efter att ha hållit låg profil under ett par timmar, när finansvärlden som mest intensivt sökte svar på varför förändringen skedde, mötte så Vikram Pandit slutligen utvalda delar av pressen. Han talade själv om att beslutet vuxit fram, att det här var rätt tillfälle att kliva av eftersom banken stabiliserats under hans ledning och han avfärdade tankarna om att allt handlade om pengar.

– Kom ihåg, sade Vikram Pandit exempelvis till CNBC. Det var jag som slet för 1 dollar om året när det behövdes.

Även om det är en sanning med modifikation så har Vikram Pandit förstås en poäng här. När tiderna var som allra tuffast tog Vikram Pandit av sig manschettknapparna och kavlade upp skjortärmarna för att göra grovjobbet.

Men – och det här är allt blir en sanning med modifikation – han spatserade å andra sidan knappast ut tomhänt från huvudkontoret på 399 Park Avenue i New York.

Sedan intåget 2007 har han håvat in närmare 1,8 miljarder kronor.

Så nej, pengar var nog inte den avgörande faktorn, trots att aktieägarna tycker att vd:ns lön ska hållas nere.

Även om 55-åringen alltså säger att avhoppet var hans eget beslut så kommer det vid ett udda tillfälle. Bara dagen innan presenterade Citigroup sin kvartalsrapport. Där fanns inga som helst tecken på att en förändring var på gång i ledningen. Och trots ett ganska stort vinstras till följd av försäljningen av mäklarfirman Smith Barney visade faktiskt företaget styrka. Med rapporten stärkte Vikram Pandit snarast sina aktier. Eller som tabloidblaskan New York Post valde att vinkla det: Efter att ha under fem år ha tynat bort i hundkojan kan Citigroups chef Vikram Pandit kanske slutligen få springa runt och i solen.

Spekulationerna om att han blev petad vägrar, föga förvånande, att minska.

Bara en sådan sak som att avhoppet kommer så pass abrupt som det gör talar för att sanningen inte har kommit fram. Hade det inte varit bättre att försöka mildra turbulensen som automatisk uppstår genom att annonsera att vd-bytet skulle ske längre fram? Jo, jag kan tycka det.

Citigroup har Vikram Pandit att tacka för mycket. Men samtidigt finns det ett problem i att han för alltid kommer att vara sammankopplad med några av företagets sämsta år genom alla tider.

Den tidigare vd:n tillträdde i december 2007. Strax därefter höll hela Wall Street på att välta omkull. För Citigroups del innebar det att banken tvingades ta emot 45 miljarder dollar bara för att kunna överleva. Det är den här omskakande tiden som Vikram Pandit för alltid kommer att kopplas samman med. Och om vi nu ska hålla liv i teorin om att Vikram Pandit faktiskt blev petad kan det faktiskt vara så enkelt att styrelsen ville ha in en person med mindre betungande historik.

Ett mer troligt alternativ är däremot att styrelsen och Vikram Pandit var oense om vilket håll storbanken skulle utvecklas åt.

Vikram Pandit har under en längre tid arbetat för att få företaget på fötter, inte minst genom att renodla verksamheten. Mycket har varit positivt. Men det har också inneburit finansiella käftsmällar. Allra senast i går då det framkom att banken gör en förlust på 2,9 miljarder dollar i och med försäljningen av mäklarfirman Smith Barney.

Styrelsen bör också ha undrat om inte Vikram Pandit var något för farhågsen av sig för företagets bästa.

Citigroup har tappat gentemot bolånekonkurrenter som Wells Fargo och JP Morgan Chase. Och dessutom är Vikram Pandit en av de mest högljudda kritikerna till så kallad shadow banking – en ganska oreglerad bankliknande marknad där aktörerna erbjuder krediter och likvida medel men inte tar emot insättningar. Här finns stora pengar att tjäna och möjligheter att dölja risker i finanssystemet.

Den största amerikanska aktören inom shadow banking?

Citigroup, som orkestrerade lån för 7 miljarder dollar under årets tre första kvartal.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter