Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Ekonomin växer visserligen men den gör det bara ”gradvis”, stärkt av bland annat positiva inslag på bostadsmarknaden samt turismen och en ökande bilförsäljning. Dessvärre har även industrin slagit av på tillverkningstakten och arbetsmarknaden är fortsatt ”ljummen.”

Så kan läget sammanfattas i den nya konjunkturrapport som den amerikanska centralbanken precis släppt. Uppgifterna bygger på information insamlad under juli och tidiga augusti från Federal Reserves tolv distriktsbanker.

Tidigare idag reviderades också BNP-siffran för det andra kvartalet från 1,5 procent till 1,7 procent. En förbättring visst, men för att hålla arbetslösheten någorlunda i skick krävs mellan 2,0-2,5 procent.

Inför fredagens tal av centralbankschefen Ben Bernanke finns det på sina håll ganska stora förväntningar om att han ska visa sig vara intresserad av att skapa QE3.

Det är mycket möjligt att USA faktiskt kommer lansera ytterligare kvantitativa lättnader framöver, men att det skulle ske just nu är nog mindre troligt.

Här är fem skäl:

1: Ben Bernanke har i det närmast låtit som en papegoja när han gång på gång sagt att han inte vill avfyra QE3, vilket är det tyngsta vapnet han sitter på just nu, så länge han inte vet exakt vilket motstånd han står inför. Europroblemen fortsätter i allra högsta grad att existera och därmed pressa USA, så gör också inbromsningen i inte minst Kina. Europa och Asien är två viktiga handelspartners. Om krisen 2008 lärde oss en sak så är det dessutom att finansvärlden idag är sammanflätad på ett tidigare aldrig skådat sätt. Vad som händer i exempelvis Katalonien kan snabbt ge konsekvenser på Wall Street, redan idag med en vilja om att hellre hålla på pengarna än att ta risker och öka utlåningen.

2: Såväl bensin- som matpriserna ligger redan på en hög nivå. Ett nytt stimulanspaket väntas höja dem ytterligare, vilket kommer hämma konsumtionen. Att den hålls i gång är A och O om USA ska få fart, konsumtionen står för 70 procent av BNP. I de reviderade BNP-siffrorna framkom idag också att privatkonsumtionen var något starkare än väntat. Ekonomin rullar inte starkt men den har i alla fall inte stannat.

3: Det är presidentval. Att ingripa nu kan tas som att man lägger sig i politiken, vilket inte är något man eftersträvar.

4: Efter arbetslösheten – som är den längsta och mest utdragna sedan Andra Världskriget – har bostadsmarknaden varit USA:s största sorgebarn under de senaste åren. Slutligen har det på sina håll börjat peka så smått uppåt här. Kan en vändning av egen kraft vara på gång? Många tror så. Vid QE2 var USA mycket mer illa ute än det är idag.

5: Stödet inom Federal Reserve har hittills varit ganska svagt för QE3.

Om centralbankschefen mot förmodan skulle säga något intressant på fredag lär det snarare handla om att räntan kommer fortsätta ligga fast kanske till 2015 eller att det finns möjligheter till ytterligare en förlängning av Operation Twist, i vilket man stuvat om i sin ränteportfölj.

Fotnot: I tidigare version stod det ”fem skäl till att sedelpressen får samla damm”. För att slippa missförstånd rörande den något slarviga synonymen har jag nu bara skrivit QE3.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter