Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Sökes: ”Välmeriterad ekonom med extremt goda kunskaper om såväl USA:s som omvärldens ekonomi. Tvekar inte att ta impopulära beslut. Hög stresströskel. Omfattande kontaktnät i Washington och på Wall Street. Smidig och förmåga att agera beslutsamt. Republikaner ges företräde. Svar till Mitt Romney.”

Efter att den republikanske presidentkandidaten nu än en gång förkunnat att Ben Bernanke kommer slängas ut med huvudet före från centralbanken Federal Reserve (Fed) om han väljs till president kvarstår frågan vem som kan ta över. Paul Krugman har själv gjort sig spelbar men lär väl inte ligga så bra till…

Officiellt sett säger sig inte Mitt Romney ha någon kandidat klar. Men givetvis finns det flera heta namn till ett av världens mest eftertraktade ekonomiska jobb.

Fyra toppfigurer:

Glenn Hubbard, 53 år:
Började arbeta på Disney World under sin uppväxt i Florida och är idag bland annat ekonomisk rådgivare till Mitt Romney. Var rådgivare till George W Bushs och arkitekten bakom dennes skattelättnader 2001 och 2003 och gjorde honom väldigt populär i de republikanska leden. Var aktuell till chefsposten inom Federal Reserve redan 2004 när George W Bush istället valde en Bernanke. Motståndare till att lansera nya kvantitativa lättnader och stödjer tanken om en mer transparent centralbank. Var ordförande i Council of Economic Advisers 2001-2003. Toppkandidat!

Greg Mankiw, 54 år:
Professor vid Harvard som sedan 2007 fungerar som ekonomisk rådgivare åt Mitt Romney, var även det för George W Bush mellan 2003 och 2005. Ersatte Glenn Hubbard som ordförande i Council of Economic Advisers. Är neo-keynesian och hyllar Keynes så pass att han en gång i tiden döpte sin terrier till samma namn. Är författare till flera läroböcker.

Martin Feldstein, 72 år:
Professor vid Harvard som var chef för Ronald Reagans ekonomiska råd 1982-1984. Betraktas som en av utbudsekonomins fäder. Var aktuell till rollen som Fed-chef redan 2004 men föll mot Ben Bernanke. Var tidigare 1978-2008 också chef för National Bureau of Economic Research. Har fått kritik för att inte vara en lagspelare och har en nackdel i sin ålder. Är ofta med i spekulationerna som pristagare för nobelpriset i ekonomi för sin livslånga forskning.

Lawrence Lindsey, 58 år:
Satt i Federal Reserves styrelse 1991-1997 och varnade då bland annat för spekulationsbubblor på börsen. Var rådgivare åt George W Bush och aktuell för topptjänsten inom Fed redan 2004. Har erfarenhet från Wall Street. Är däremot frispråkig och fick sparken från posten som chef för National Economic Council efter att ha retat upp Vita huset med att offentligt gå ut och säga att ett krig i Irak skulle kosta mellan 100 miljarder och 200 miljarder dollar. Vita Huset ville inte att det skulle låta som att statsfinanserna äventyrades. Den verkliga notan hamnade minst fyra gånger så högt som Lawrence Lindsey förutspådde.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter