Paul Krugman som ny centralbankschef?

Nobelpristagaren Paul Krugman har genom årens lopp gått till ett flertal angrepp mot den sittande centralbankschefen Ben Bernanke – som han för övrigt anställde på Princeton University 2000 – för att inte ta fram det stora artilleriet när det kommer till att lappa samman den amerikanska ekonomin och få fart på återhämtningen.

I helgen stod Paul Krugman, som för övrigt tror att tio år av kris väntar i Europa, för ytterligare ett utspel – men också en öppning för att han själv vill försöka få ordning på världens största ekonomi.

I ett samtal i CNN med nationalekonomen och Harvard-professorn Kenneth Rogoff, något av en domedagsprofet som betraktas som en av de främsta forskarna inom penningpolitik och internationella kapitalflöden, diskuterades bland annat vad centralbanken borde göra för att tackla USA:s ekonomiska problem. Paul Krugman kallade än en gång på fler kvantitativa lättnader men också att Ben Bernanke måste ut på banan och meddela att man är villig att acceptera högre inflation under den närmaste tiden.

Kenneth Rogoff tycks stämma in men undrar hur man kan göra det trovärdigt och lägger sedan till att ”förresten, hur trovärdig tycker du att idén skulle vara att anställa dig som centralbankschef?”

– Folk har sagt att Ben Bernanke borde gå omkring i en Hawaii-skjorta så att han inte skulle tas som trovärdig. Och faktum är att han faktiskt tycker om Hawaii-skjortor, men det skulle vara bättre att anställa mig. Visst. Det skulle driva ner dollarn och hjälpa till att driva upp inflationsförväntningarna.

Det enda Paul Krugman inte vill handskas med är att försöka hålla stället flytande – en helt annan verksamhetschef lär behövas.

Vad säger ni? Skulle Paul Krugman bli en bra centralbankschef?

YouTube Preview Image

Visa kommentarer (48 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • David Hörnsten

  Paul Krugman är handelsekonom, inte nationalekonom. När ska folk lära sig att det är en väsentlig skillnad mellan dessa två ämnesområden(!)? Han blev tilldelad sitt nobelpris tack vare hans forskning inom handelsekonomi och är inget annat än en hobby-nationalekonom som tror att större kvantiteter av redan implementerade ”lösningar” är lösningen på allt.

  • http://twitter.com/jonaskullinger Jonas Kullinger

   På vilket sätt handlar inte ekonomi om handel? Menar du att export och import inte har betydelse för valutakurser, räntor, köpkraft med mera? Allt handlar om politisk ekonomi. Hans nuvarande forskning handlar om ekonomi och valutakriser.

   • David Hörnsten

    Ekonomi som forskningsområde är inte begränsat till Paul Krugmans (högst begränsade) kunskapsomfång. Dina frågor är irrelevanta eftersom att jag aldrig påstått det du påstår att jag påstått. FYI, poängen är att Krugman är inkompetent.

  • Lars Cromander

   Tror inte att folk någonsin kommer att vare sig lära sig det eller tro på det eftersom det inte stämmer. Visst finns skillnader, men de är knappast väsentliga eller avgörande. Ditt påstående om Krugman ter sig vara ett försök till självförhärligande som faller platt.

 • Anonym

  Sionisten och den till bankirockrar- och etatistsystemet djupt maktservila och lojala Krugman blir alldeles säkert en utmärkt FED-boss. Inaveln mellan bankväsendet, staten och universiteten är då fullständig och det amerikanska folket kan fortsatt glömma Konstitutionen och sina forna fri- och rättigheter. Krugmans nobelpris i ekonomi är i sammanhanget exakt lika logiskt som Obamas fredspris; samma elitmänniskor som förslavar och dödar jordens folk genom finansiell terrorism och morbida krig genomförda av det militärindustriella komplexet.

  • Lars Cromander

   Här haglar de antisemitiska fördommarna tätt. Behåll ditt tröttsamma nazisvammel för dig själv!

   • Anonym

    Lär dig stava korrekt. Ogrundade hysteriska anklagelser och propagandatermer som ”antisemitism” och ”nazism” är inga hållbara argument; har du något i sak att invända mot eller är det bara tröttsamma haglande floskler för hela slanten?

 • Anonym

  Han tillhör ju i alla fall ”rätt” folkstam, precis som Bernanke och Greenspan och flera andra tidigare.

  • Anonym

   Det får du inte tala högt om här. Det är ju förstås fullkomliga och rena tillfälligheter att den absoluta majoriteten av FED-bossarna, bankerna, Wall Street-gangstrarna etc. råkar vara aboriginer… ;)

  • Anonym

   Högst förvånande att SvD tillåter såna här antisemitiska kommentarer från kryptonazister.

 • Anonym

  Spelar egentligen ingen roll vilken keynesian de plockar in. Alla kommer göra samma fel.

  • Anonym

    Krugmans (och Bernankes) debatter med Ron Paul, som ligger på Youtube, är väldigt underhållande. FED-nissarna vill ha MER av precis allt det som förstört hela ekonomin; mer skulder, räntor, skatter, regleringar, avgifter, krig och elände. Och systemlojal massmedia och journalisthjonen i hela västvärlden utmålar Ron Paul som den extreme… herregud.

   • Anonym

     Precis! Ron Paul som FEDchef hade varit underbart.

    • Adrian

     Ron Paul har själv sagt att om han fick välja chairman så skulle det bli Jim Grant, underförstått att Ron Paul inte fick avskaffa Centralbanken .

  • Axel Welton

   Japp, samma skola både i ideologi och praktik. De jobbade vägg i vägg i Princeton. Skillnaden? Bernanke är skallig.

 • Anonym

  Paul Krugman saknar helt meriter inom nationalekonomi, trots detta brukar journalister presentera hans åsikter i dessa frågor som om han vore en auktoritet på området.

  När politiker och byråkrater manipulerar med våra valutor, så får det väldigt skadliga konsekvenser. Deras manipulationer syftar till att öka investeringarna, och det är också vad som kommer att hända. Problemet är att dessa investeringar, som vid tillfället till synes verkar vara bra investeringar som kommer att ge avkastning, inte alls kommer att göra det. När kreditexpansionen har verkat fullt ut och inflationen uppstått, så kommer det att visa sig att investeringarna var lika dåliga som innan valutan manipulerades. Vilket leder till nya konkurser, kris, uppsägningar, arbetslöshet och ett enormt resursslöseri. En massa dåliga investeringar gjordes istället för bra investeringar.

  • http://twitter.com/jonaskullinger Jonas Kullinger

   På vilket sätt saknar Paul Krugman helt meriter inom nationalekonomi? På vilket sätt skulle han inte vara en auktoritet inom området? Politiska och apolitiska beslut med viss ekonomisk dignitet kommer alltid att påverka marknaden i någon grad vilket gör att din kommentar om valutamanipulation blir väldigt svår att begripa.

   Nu handlar det inte om att elda på inflationen med zimbabwiska mått. Det är ohälsosamt låg inflation i i Sverige, Tyskland och USA idag. Vill vi ha stagflatiska ekonomier? På vilket sätt skulle ekonomin kunna växa utan ökade privata och offentliga investeringar?

   • Anonym

    Helt enkelt genom att han saknar akademiska och professionella meriter inom området. Som en annan kommentator påpekar, han är handelsekonom och det var för hans arbete inom internationell handel som han fick sitt nobelpris.

    Graden av investeringar som stödjs av reella besparingar (avstådd konsumtion) kan inte höjas genom att politiker och byråkrater manipulerar våra betalningsmedel. Artificiellt låga räntor kommer att leda till felallokeringar inom ekonomin och att priserna stiger. När priserna stiger så kommer de investeringar som såg bra ut för början, visa sig bli förlustaffärer och de som överinvesterat kommer att gå i konkurs. Det är detta manipulerande av våra betalningsmedel som ger boom, krasch, boom, krasch, boom, krasch… även kallat konjukturcykler.

    • Lars Cromander

     Brist på formell kunskap inom området har väl aldrig hindrat någon från att vara kunnig ändå? I princip varenda socialdemokratisk minister har väl saknat formell skolning annan än den man fått i partiet?! Krugman saknar inte ekonomisk erfarenhet, utan besitter både kunskap och insikt.

 • Anonym

  Kan dom inte hitta nån som gör rätt saker istället. Jag menar istället för att fixa och trixa som bara leder till att nån annan får Svarte Petter. Utvecklingländer tex.

 • Alexander Mattson

  Det positiva med Paul Krugman som chef över Fed är att dollarns kollaps skulle komma så otroligt mycket fortare.

 • Anonym

  USD mot 5 kr om Krugman får jobbet. Vore bra för USAs handelsbalans men dåligt för allt annat…

 • Anonym

  Hahahahaha, jisses vilken katastrof det skulle bli! Spiken i kistan. Man får komma ihåg att Nobel inte instiftade något ekonomipris, och utnämningarna är ytterst pinsamma. 

 • Anonym

  Paul Krugman är en av Keynesianismens främsta företrädare. Det var statlig direktinblandning (dvs inte samma sak som vanlig reglering) som skapade förutsättningarna för subprimekrisen. More of the same, m.a.o.

  Krugman på vara en ivrig och vältalig debattör men några hållbara lösningar har han inte att komma med – kanske för att han inte är nationalekonom…

 • Anonym

  Krugman är totalt oansvarig och oetisk, samt en uttalad partisan.  Således, han är inte kvalificerad.

 • mickegrad2008

  Undra hur länge det skulle dröja innan det blev hyperinflation om Krugman blev Fed-chef?

  • David Hörnsten

   Själv tror jag att en världsomfattande deflationär process är oundviklig i dagsläget, något som ytterligare kvantitativa lättnader eller Krugmaniskt önsketänkande aldrig kommer kunna förhindra. Inte för att deflation i sig är dåligt, men snarare eftersom att den samlade inflationen (inklusive tillgångsinflationen) och västvärldens skuldfinansiering har nått artificiella höjder som är omöjliga att bygga vidare på. Det är dock möjligt att detta deflationsscenario kommer efterföljas av hyperinflation, beroende på hur vår kära maktelit väljer att hantera situationen.

 • http://twitter.com/neolibagenda Neoliberal Agenda

  Krugman är ju så blåst att han inte nöjer sig med 0% ränta och budgetunderskott på 10% av BNP, som nu hållt på i flera års tid i USA.
  .
  Nej, mer bensin ska hällas på brasan. Det blir säkert bättre. Se på Japan och hur bra s.k. stimuleringar funkade.

 • Anonym

  Vadan denna fascination av Paul Krugman hos svenska journalister? Beror det bara på hans extrema politiska uppfattningar eller är det månne hans smågalna flackande blick? Krugman är mannen som vill lösa skuldkrisen genom en fejkad invasion av utomjordingar. Mannen som skrivit en pseudovetenskaplig rapport om interstellär handel, baserad på en missuppfattning av Einsteins relativitetsteori. Mannen som i sin ungdom läste science fiction-böcker utan att riktigt förstå att de var påhittade. Mannen som av sina mer sansade kolleger brukar kallas Krugpot när han inte befinner sig i samma rum.

 • Anonym

  Han har fått utmärkelsen på hjärnan och tror att han är bättre än alla andra… men alla ekonomer ÄR lika (oavsett utmärkelser)… de försöker förutspå framtiden, typ spela på Framtidens lotteri… men ingen har hittills lyckats (pricka rätt).

  Att lösa dagens ekonomiska kris med gårdagens verktyg (styra räntor, inflation o.d.) är bara petetiskt… att angripa problemets kärna är tyvärr inte politiskt gångbar vilket innebär att ekonomerna ska hålla käften, de pratar bara i mössan.

 • Anonym

  Så en Jude skulle följas av en Jude som i sin tur efterträdde en annan Jude. Måste man konvertera till Judendomen för att få en högt uppsatt position i USA

 • Lars Cromander

  Jag har haft nöjet och privilegiet att bitvis kunnat följa Krugmans karriär på nära håll, dessvärre inte under senare år när han verkligen briljerat och belönats för sin vishet och framsynthet inom fältet. Rent teoretiskt så skulle det vara mycket intressant att se Krugman vid rodret men frågan är om han ids hantera det politiska minfältet också. Det är Bernanke bättre på vågar jag påstå, i alla fall har han mer tålamod än Krugman på gott och ont.

  • Anonym

   Jag tvivlar mycket starkt på att du har följt hans karriär på nära håll. I vart fall om du inte menar hans nya karriär som bloggare, eller möjligen den som rådgivare till Enron.

 • Anonym

  En ovanligt bra och klok idé.

 • Anonym

  Det vore absolut katastrofalt! Bara mer av det gamla. Han kommer genomföra exakt samma åtgärder som Bush, Obama och Bernanke. Mer tryckta pengar, större inflation, ett permanent farväl till guldstandarden, nya bubblor mm. 2001 sade han att man borde lösa ”dot com” krisen med att skapa en bostadsbubbla. Jo, det var faktiskt så han sade! Vi gjorde precis som han ville, och se vart vi är nu! Mer av manipulerad marknad och eviga skulder leder till fördärv. Den enda trovärdiga borta på andra sidan Atlanten är Ron Paul, som 2001 förutspådde finanskrisen. Han angav inget datum, men beskriv det scenariot vi befinner oss i idag. 

 • Anonym

  Ben eller Paul är att välja mellan gonnore och syfilis.

 • http://twitter.com/ralfelfving ralfelfving

  Ett annars ganska ärofyllt talesätt blir helt plötsligt ett skräckscenario: ”Put your money where your mouth is.”

 • Anonym

  Synd att banken inte lär gå med på att jag får ut de pengar jag skall låna till en bostadsrätt i April och köpa Silver och Guld för dem under tiden. Om Bernakies vilja gick igenom nu direkt.

 • Anonym

  Synd att banken inte lär gå med på att jag får ut de pengar jag skall låna till en bostadsrätt i April och köpa Silver och Guld för dem under tiden. Om Bernakies vilja gick igenom nu direkt.

 • Anonym

  Krugman eller Bernanke, pest eller kolera. USAs, och en stor del av den övriga världens, hopp står till sådana som Ron Paul, men folket vill inte lyssna och därför kommer den framtida dollarkraschen att bli så mycket mer förödande än om man var villig att se sanningen i vitögat och tog tag i sina gigantiska underskott och sin totalt ansvarslösa slösarpolitik. 

  Lyssna på Paul Krugmans vansinne och Ron Pauls klarsynthet på
  http://www.youtube.com/watch?v=jEmKIRqz9AI

 • Anonym

  Alltså, nog för att hela den keynesianska skolan är ett falsarium och forskning inom den värdelös p.g.a. de felaktiga premisserna och metoderna.
  Men… rent formellt är ju Ben Bernanke lätt världens främste forskare om penningpolitik och konjunkturcykeln med den stora depressionen som specialitet. Hans meriter är exceptionella, han är en av de mest publicerade och refererade av alla ekonomer. Det är i den klassen man meriterar till posten som centralbankschef.
  _Krugman har tvärtom forskat inom mikroekonomi (stordrift i världshandel). Han har ingen merit inom makroekonomi, och gör återkommande bort sig offentligt i ämnet.

 • Anonym

  Krugman är för hårdare reglering av bankerna, det är nog därför en del (även här) får panik när de hör hans namn i samband med ett jobb där han skulle kunna ändra på saker, inte bara prata. Läs här om bankmän som skryter om att de vet hur man sköter en bank, strax innan de gigantiska svarta hålen blir synliga: http://www.nytimes.com/2012/05/14/opinion/krugman-why-we-regulate.html

  En sak som Krugman missat: han har skrivit att EU-politikerna (åtminstone åtstramarna) är korkade som inte förstår att det inte går att betala skulder med en krympande ekonomi. De är inte korkade, de förverkligar bara sin våta dröm. Privatisering av allt gemensamt. Sänkta pensioner. Höjd pensionsålder. Nerskuren offentlig service, färre lärare i skolorna, färre läkare och andra vårdande människor på sjukhusen. Mer jobb för samma eller sänkta löner. Osv. Nu har de fått en kris som de använder som argument för att göra vad de hela tiden önskat. Det är så ”lämpligt” så man skulle kunna säga att det är avsiktligt.

  För övrigt är Ron Paul en clown. En rolig clown.

 • Anonym

  Herr Krugman säger ju själv vilken skada han skulle åstadkomma:
  ”men det skulle vara bättre att anställa mig. Visst. Det skulle driva ner dollarn och hjälpa till att driva upp inflationsförväntningarna.”

 • http://twitter.com/Lars_Mattias Lars Mattias

  Nu var det väl iofs Bernanke som anställde Krugman på Princeton. Även Lars EO Svensson var väl där samtidigt. 

  Man kan diskutera om Krugmans recept skulle fungera. Vad som är odiskutabelt, för de som kan någon nationalekonomi och läst sin ekonomiska historia, är att Ron Paul är en jubelidiot. Komiskt att han blivit en hjälte för så många ekonomiska autodidakter. Här finns så mycket kunskap, forskning, bloggande m.m. tillgängligt på nätet och så fastnar så många människor för denna charlatan. 

  • Anonym

   Du verkar inte ha några vettiga argument, så då faller du tillbaka till smutskastning. Antar att du är en sådan person som hyllar den svenska myten om att höga skatter, inflation och reglering skapade vårt välstånd? Du kan förmodligen ytterst lite om RIKTIG ekonomisk historia, så varför anklaga andra? Om du dessutom hyllar artificiell tillväxt, trycka pengar och eviga lån förstår jag inte hur du kan påstå att du vet någonting alls om nationalekonomi. 

  • Anonym

   Man kan inte seriöst diskutera om Krugmans recept skulle fungera – varken rymdvarelserna eller Keynsianismen. Keynsianism har prövats otaliga gånger under de senaste 80 åren och aldrig fungerat någonstans (möjligen med undantag av Swaziland, men även det är ytterst tveksamt). Vad gäller dina påståenden om Ron Paul är det ganska uppenbart att du själv inte kan din ekonomiska historia. Före Keynes var den Österrikiska skolan totalt dominerande och den utgör fortfarande grunden för all ekonomisk vetenskap. Alla seriösa ekonomer däremot har förpassat Keynes teorier till historiens skräphög där de hör hemma. Det finns för övrigt en anledning till att nästan alla framgångsrika hedgefondförvaltare är starkt influerade av Hayek och Mises. Deras ekonomiska modeller måste fungera i verkligheten. De enda undantagen är de som ägnar sig åt frontrunning av policybeslut och insiderhandel.

 • Anonym

  Krugman, hit eller dit…US Dollarn, som alla andra seriösa valutor är i alla fall en nationell, en riktig valuta…
  Eurozonen, en del av den s.k. ”unionen”, som dessutom inte är nå´n union har å andra sidan en korgvaluta, nämnd EURO, som man ”måste” rädda (läs manipulera) … 
  SEK – och globala samfundet – är hiskeligt beroende av denna. En tids kraftig undervärdering av SEK har tillfälligt gynnat svensk export… Nu, när verkligheten kommer i kapp, när korgvalutan ska räddas, ska åsättas sitt rätta värde, drabbas Sverige ”dubbelt”!
  Det är dags att politikerna, ombuden, gör skäl för sina arvoden! Upp till bevis nu, annars blir nästa val en rysare!
  (Åtstramningar, a la v… och Swedbank är det knappast läge för?…)

 • Pingback: Valutakurser » Blog Archive » Nyheter om valutakurs #1

Tredje skyddsstoppet på nya jättegallerian

Arbetet stoppat på Mall of Scandinavia – igen.

Webb-tv

”Att välja Nyrén blir
en krigsförklaring”

2 min | sca

Almgren: Konstigt om han tar över.

Kammarrätten sågar
FI:s amorteringskrav

"Är inte möjligt för en myndighet att agera så".

Bästa citaten från SCA-stämman

”Ingen har vågat säga att kejsaren är naken”.

Prisraset påverkar inte miljonlönerna

olja

Får 132 miljoner – företaget går sämre.