Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Nobelpristagaren Paul Krugman har genom årens lopp gått till ett flertal angrepp mot den sittande centralbankschefen Ben Bernanke – som han för övrigt anställde på Princeton University 2000 – för att inte ta fram det stora artilleriet när det kommer till att lappa samman den amerikanska ekonomin och få fart på återhämtningen.

I helgen stod Paul Krugman, som för övrigt tror att tio år av kris väntar i Europa, för ytterligare ett utspel – men också en öppning för att han själv vill försöka få ordning på världens största ekonomi.

I ett samtal i CNN med nationalekonomen och Harvard-professorn Kenneth Rogoff, något av en domedagsprofet som betraktas som en av de främsta forskarna inom penningpolitik och internationella kapitalflöden, diskuterades bland annat vad centralbanken borde göra för att tackla USA:s ekonomiska problem. Paul Krugman kallade än en gång på fler kvantitativa lättnader men också att Ben Bernanke måste ut på banan och meddela att man är villig att acceptera högre inflation under den närmaste tiden.

Kenneth Rogoff tycks stämma in men undrar hur man kan göra det trovärdigt och lägger sedan till att ”förresten, hur trovärdig tycker du att idén skulle vara att anställa dig som centralbankschef?”

– Folk har sagt att Ben Bernanke borde gå omkring i en Hawaii-skjorta så att han inte skulle tas som trovärdig. Och faktum är att han faktiskt tycker om Hawaii-skjortor, men det skulle vara bättre att anställa mig. Visst. Det skulle driva ner dollarn och hjälpa till att driva upp inflationsförväntningarna.

Det enda Paul Krugman inte vill handskas med är att försöka hålla stället flytande – en helt annan verksamhetschef lär behövas.

Vad säger ni? Skulle Paul Krugman bli en bra centralbankschef?

YouTube Preview Image

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter