Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

För knappt en månad sedan fick finansprofilen Sanford ”Sandy” Weill halva finansvärlden att ramla av stolen.

I ett högst oväntat utspel visade sig tungviktaren på Wall Street plötsligt ha bytt fot i lektorsämnet Finanshusen: Too Big To Fail?

Efter att under flera års tid ha slagits med näbbar och klor för tesen att större banker är bättre än mindre, samt inte minst regisserat en av världens största sammanslagningar i vilken Citigroup bildades, kom Sandy Weill ut med slaktarkniven i handen.

I dagens system har bankerna blivit för stora för att falla, de har tappat all innovationsförmåga och de har slitit sönder och samman allmänhetens förtroende och stampat på det som blivit över, dundrade Citigroups tidigare vd.

Utspelet hyllades från de flesta håll utom storbankernas.

Nu har även Citigroups nuvarande toppchef lagt sig i diskussionen.

Till följd av bland annat The London Whale har Jamie Dimon (tillfälligt?) petats som förste fanbärare av idén om total frihet för Wall Streets finanshus. Fram har istället Vikram Pandit klivit.

I en intervju med Financial Times resonerar Vikram Pandit att Citigroup 2012 inte ens är i närheten av Citigroup 2008. Sedan dess har finanshuset krängt iväg 60 enheter, håvat in 600 miljarder dollar och återgått till att vara en mer renodlad klassisk bank, hävdas det.

Dessutom, resoneras det, är frågan om USA ens behöver vara särskilt oroligt för Citigroups framtid eftersom 50 procent av alla intäkter numera kommer från tillväxtländer. Framtiden för Citigroup ligger snarare i Kina än i USA.

Möjligt. Men det här vittnar också om finansvärldens så vanligt förekommande guldfiskminne.

För fyra år sedan var Citigroup en bank som ruvade på 1900 miljarder dollar i tillgångar, eller cirka 13000 miljarder kronor. För att greppa dess storlek så är det ungefär fyra gånger så högt som Sveriges BNP under 2011.

Sedan kom en väldokumenterad kris och vände upp och ner på allt. Och en av de aktörer som var värst illa ute var Citigroup – i ett svep på väg att sluta sex fot under jord.

Efter det har företaget kämpat för att ta sig tillbaka upp på fast mark, och de ska med rätta få beröm för en del av sitt arbete. Men faktum kvarstår också att när Citigroup så sent som i mars försökte få sin kapitalplan godkänd av Federal Reserve för att försöka höja utdelningarna möttes man av kalla handen.

USA har all anledning att lägga sig i, företaget mår ännu inte bra. Och en av de enklare saker som vi lärde oss av krisen var att finansvärlden är sammanflätad mer än någon kan tro, så också idag. Så länge Citigroup har sin hemvist i USA kan de få göra hur mycket affärer de vill utomlands. Men bakslag där kommer att synas även i USA.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter