Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Under flera år slogs han för att låta stora banker bli än större. Men i ett högst oväntat utspel byter nu Citigroups tidigare vd Sanford ”Sandy” Weill fot.

Uppmaningen: Splittra bankerna omedelbart.

– Vad vi borde göra är att dela upp enheten som sköter investmentbanking och den traditionella verksamheten. Låt bankerna ta emot insättningar, utfärda lån till bostäder och företag och tillåt dem inte att göra något som riskerar skattebetalarnas pengar. Bankerna ska inte vara ”too big to fail”.

Sandy Weill ropar nu på en återgång till 1933 års Glass-Stegall Act – den lag som han själv var drivande i att få slopad 1990. Dessutom orkestrerade han för 13 år sedan en av världens största sammanslagningar då det Travelers Group där han var vd gifte sig med Citicorp. I det nyskapade Citigroup – idag ett av Wall Streets allra största företag – intog Sandy Weill rollen som vd fram till 2006.

– Men världen förändras. Och den värld som vi lever i nu är annorlunda jämfört med den vi levde i för tio år sedan, säger Sandy Weill till CNBC och konstaterar vidare att dagens system inte bara gör bankerna för stora för att falla, de har dessutom tappat all positiv innovationsförmåga och trasat sönder allmänhetens förtroende.

Kritikerna till dagens banksystem hyllar förstås utspelet, men några större förändringar är nog inte att vänta. I alla fall inte inom den närmaste tiden eftersom presidentvalet närmar sig med stormsteg. Dessutom kommer alla idéer som kan sänka de pressade bankernas lönsamhet att få en hårdhänt behandling av finansvärldens lobbyorganisationer. Att det är fallet syns inte minst i den reform kallad Dodd-Frank som myndigheterna under flera år har försökt verkställa, men som mötts av stora förseningar och frågetecken. Flera undersökningar pekar på att banker som Citigroup och JP Morgan Chase sedan krisen snarare har blivit än större jämfört med de regionala bankerna.

Att dela upp bankernas verksamheter skulle däremot kunna vara ett sätt att blidka allmänheten, knappast särskilt förtjust i dagens system. Det skulle också ge ett tydligt bevis på att myndigheterna faktiskt också går framåt med full kraft för att göra systemet mer stabilt. Reformen Dodd-Frank har tappat mycket av sin ursprungskraft sedan mäktiga politiker och lobbyorganisationer har lyckats ta udden av flera föreslagna åtgärder.

Sandy Weill när det begav sig. Foto: Liu Jin/AFP

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter