Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Hur många speglar har Jamie Dimon egentligen förstört på sistone?

Från att ha varit något av en oantastlig finansfigur – som ibland också kunde kramas om försiktigt av finansföraktade politiker – så har allt som kunnat gå snett för chefen på JP Morgan Chase också gjort det.

Företaget befinner sig nu i total kris. Och läget tycks bara förvärras för var dag som går. Den här veckan har storbanken tvingats ta emot smäll efter smäll i solar plexus och frågan är förstås hur länge Jamie Dimon kommer kunna sitt kvar.

Bör han inte likt Barclays vd Bob Diamond lämna?

För från att ha varit en av finansvärldens största motståndare till hårdare regelverk är han idag högst ifrågasatt och står med byxorna långt nere vid knäna. Och den där glorian som han tidigare spatserat omkring med på Wall Street, sedan banken klarade sig hyfsat väl genom finanskrisen, har han sedan länge förlorat. Utan någon som helst möjlighet att få tillbaka den.

Det har gått nästan två månader sedan Wall Streets högst betalda vd tvingades meddela att kontoret i London hade tagit ett knippe minst sagt kostsamma beslut. Efter att ha gjort flera misslyckade derivataffärer väntade sig banken plötsligt förluster på minst 2 miljarder dollar. Men på grund av svårigheterna att ta sig ur positionerna, så uppskattades det häromdagen att förlusterna snarare skulle uppgå till 9 miljarder dollar.

I tisdags meddelade sedan The Federal Energy Regulatory Commission (FERC) att de avkrävde banken 53 mejl, men som inte Jamie Dimon ville lämna ut. Mejlen ingår i en granskning om dess affärer på energimarknaden under 2010 och 2011. Misstankarna kretsar kring att JP Morgan Chase ska ha manipulerat elpriserna till ett värde om cirka 73 miljoner dollar. FERC försöker nu övertala en domstol om att tvinga fram mejlen. Hela förloppet har fått en kolumnist i Huffington Post att dra kopplingar till Enron-skandalen, vilket banken självt slår ifrån sig.

Samtidigt anklagades JP Morgan Chase för att ha marknadsfört sina egna aktiefonder till investerarna trots att de presterade bra mycket sämre än konkurrenternas alternativ. Allt för att hämta in stora avgifter. Banken fick punga ut med närmare 400 miljoner dollar för bara något år sedan efter att ha begått samma fel.

I samma veva gick den tunga analytikern Meredith Whitney hårt åt JP Morgan Chase och förklarade att hon egentligen borde ha kapat sin rekommendation om företagets aktie långt tidigare. Och väntande rapport lär inte slå positiva gnistor, varnade hon.

Men det stannar inte där. För trots att det främst är brittiska Barclays som hamnat i fokus i Liborgate – där man misstänkts ha manipulerat Libor-räntan –  så är faktum också att JP Morgan Chase mycket väl kan komma att visa sig vara skyldigt. Banken står under utredning för sina förehavanden med Libor-räntan.

Så bör Jamie Dimon avgå?

Ja, kanske.

Utredningar pågår fortfarande och vi vet inte vad de visar. Men att företaget är i kris är som sagt uppenbart. Inte bara riskerar man att drabbas hårt ekonomiskt, dessutom är PR-skadan så uppenbart stor att det just nu krävs mun-mot-mun-metoden från det stressade reklamfolket för att ens hålla en gnutta positiv bild uppe av banken.

Foto: J. Scott Applewhite/AP

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter