Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Problemen växer inne på Goldman Sachs.

Nu misstänks ytterligare en relativt högt uppsatt person på företaget ha delgett hemlig information om affärer inom hälsovårdssektorn till hedgefonden Galleon Group, vars vd Raj Rajaratnam i fjol dömdes till elva års fängelse för insiderhandel.

Två av de uppgörelser som bland annat finansinspektionen tittar på är Abbot Laboratories köp 2009 av Advanced Medical Optics samt Frecenius förvärv av APP Pharmaceuticals ett år tidigare. Goldman-chefen var rådgivare vid båda affärerna, vid vilka Galleon Group ska ha tjänat tiotals miljoner dollar genom att köpa aktier bara dagar innan affärerna offentliggjordes.

Det här är den fjärde anställda på Goldman Sachs som kopplas till Galleon Groups fusk. Sedan tidigare har bland annat Rajat Gupta, tidigare Goldman Sachs-chef och vd på McKinsey, anklagats för att ha läckt hemlig information till Galleon Group. Raj Gupta hävdar, liksom den senast anklagade chefen, sig vara oskyldig. Rättegången kommer inledas i maj.

För Goldman Sachs är det här knappast välkomnande nyheter. Företaget har redan flera orosmoln hägrande över sitt huvudkontor på de nedre delarna av Manhattan – inte minst anses allmänhetens bild av företaget fått sig en rejäl törn sedan en tidigare anställd gick till angrepp och menade att atmosfären på bolaget är giftig och destruktiv.

Insiderfallet med Galleon Group är det största som någonsin har bubblat upp till ytan i USA. Och många använder det därför för att peka på att det finns låg moral och utbredd korruption på Wall Street.

Det kan förstås diskuteras. Men klart är att det faktiska förtroendet för Wall Street är långt ifrån på topp.

Sedan krisen slog till och skattebetalarna tvingades rädda krisande företag har inte särskilt mycket hänt. Reformer som ska skydda invånarna har fördröjts, den så känsliga bostadsmarknaden, där krisen verkligen syns, är fortfarande en ganska sorglig historia och kritiken surrar vidare mot att finansinspektionen och andra myndigheter faktiskt helst av allt smider uppgörelser istället för att försöka få till fällande domar.

Ett exempel kan hämtas just från affären mellan Abbot Laboratories och Advanced Medical Optics. I fjol anklagades den tidigare basebollspelaren Doug DeCinces av finansinspektionen för att ha spridit hemlig information om affären till sina finanskollegor. Utan att medge sig skyldig ingick Doug DeCinces en förlikning på 2,5 miljoner dollar för att kunna lägga ärendet bakom sig.

Myndigheterna har tidigare sagt att man ska försöka dra fler personer till rättsskranket och faktiskt få dem fällda. Det stora trendbrottet har hittills uteblivit, delvis eftersom de säger sig sakna tillräckligt med kapital och därför hellre väljer den enkla vägen om uppgörelse.

Att återfå allmänhetens förtroende är en mödosam process men det måste börja någonstans. Och frågar du mig handlar det inte bara om att agera kraftfullt och släpa folk till domstolarna utan även att vara rättvis.

Idag kan finansanställda ofta köpa sig fria från skuld i ett ärende där Average Joe skulle kastas bakom lås och bom. Och det vet finansvärlden om.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter