Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Det finns olika sätt att sluta ett jobb på.

Vissa väljer att packa ned sin krukväxt och sina Mariekex i en kartong och lämna med en värmande kram från kollegorna. Andra väljer att göra som Greg Smith och gå till frontalattack i New York Times.

I ett öppet brev som tidningen idag har publicerat står angreppen mot arbetsgivaren Goldman Sachs som spön i backen. Greg Smith, som fram till och med idag bland annat har arbetat som en av 12000 mellanchefer i Europa, Mellanöstern och Afrika, sparar inte på krutet.

I attacken på sin amerikanska arbetsgivare skriver han bland annat att Goldman Sachs ”har svängt så mycket från den arbetsplats som jag kom till efter högskolan att jag inte längre med gott samvete kan säga att jag identifierar mig med vad den står för.”

Det stannar, förstås, inte där. Gregg Smith menar vidare att den kultur som Goldman Sachs har byggt mycket av sin framgång på helt och hållet har trasats sönder och samman under vd:n Lloyd Blankfein.

”Efter tolv år på firman – först som intern när jag studerade på Stanford, senare i New York under tio år, och nu i London – tror jag mig ha arbetat tillräckligt länge för att förstå kulturen på det här företaget, dess anställda och identitet. Och jag kan ärligt säga att atmosfären här just nu är den giftigaste och mest destruktiva som jag någonsin har sett.”

En stor del av Greg Smiths angrepp bygger på att företaget inte längre prioriterar kundernas intressen. Han skriver bland annat att det gör honom ”sjuk att se hur okänsligt folk pratar om att lura sina kunder. Under de senaste tolv månaderna har jag märkt hur fem olika chefer refererar till sina kunder som muppar i interna mejl.”

Flera av de åsikter som Greg Smith uttrycker är inte nya på Wall Street. Det är det däremot att de sägs offentligt, vilket också gör dem väldigt provokativa.

För Goldman Sachs är brevet knappast välkommet, PR-skadan kan bli stor. 2010 anklagades Goldman Sachs av den amerikanska finansinspektionen för bedrägeri efter att ha sålt komplexa låneprodukter till kunder i förhoppning om att de skulle falla ihop. Efter att ha försökt vänta ut stormen hade Goldman Sachs idag inget annat val än att gå ut och bemöta anklagelserna.

”Vi motsätter oss de uttryckta åsikterna, eftersom vi inte tycker att det reflekterar vår verksamhet”, sade en talesperson. ”Enligt oss kommer vi enbart att vara framgångsrika om våra klienter är det.”

Vill du läsa hela brevet? Klart du vill. Klicka här.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter