Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

För bankaktierna skiljde sig inte fjolåret nämnvärt åt gentemot vare sig 2010, 2009 eller 2008.

Det var kort och gott usla tider.

2012 tycks däremot bjuda på något annat.

Hittills i år har finansföretagen på S&P500-index lyft med över 13 procent, vilket är en notering som enbart slås av it/teknik-sektorn.

Även om exempelvis Goldman Sachs och Citigroup visar rejäla uppgångar (mellan 25-30 procent), så är har de inte mycket att sätta emot Bank of America. Med ett lyft på över 45 procent är krisaktören bäst i klassen. Det är mycket, förstås. Men man ska också komma ihåg att aktien kommer från extremt låga nivåer.

Bank of America föll med över 50 procent under 2011 och handlades stundtals för under 5 dollar – att jämföra med glansdagarna 2006-2007 då aktien konstant rörde sig över 50 dollar. Nu ligger den och skvalpar på cirka 8 dollar.

Men har då läget förbättras så pass mycket som man kan tro för Bank of America?

Nope.

Precis som för de övriga finansaktörerna så har banken visserligen gynnats såväl av de tecken som finns på en återhämtning i ekonomin som att de så kallade experterna nu förväntar sig mildare effekter än tidigare av den europeiska skuldkrisen. Dessutom kom ju nyheten igår att de är lönsammare än på fem år även om det främst beror på minskade reserveringar.

Snarare har mycket av det som händer med Bank of America-aktien väldigt lite med Bank of America att göra.

Banken sitter ju faktiskt fortfarande kvar utan lösning med det största problemet av dem alla – de miljardstämningar som rullar in på grund av misskötsel med bolåneprodukter.

Huvudskälet till att Bank of America har lyft så pass kraftigt handlar snarare om den väldigt goda tillgången på dess aktier. Varje dag byter omkring 4 miljarder aktier ägare på New York-börsen. Cirka 10 procent av dem är Bank of America-aktier, väldigt populär i den supersnabba och automatiserade datorhandeln som står för cirka två tredjedelar av alla börsenaffärer.

Innan vi tittar på kurvan för hur bankaktierna har presterat sedan årsskiftet ska vi också passa på att nämna att flera av dem nog kan få ytterligare lyft framöver. I slutet av mars kommer den amerikanska centralbanken Federal Reserve att publicera resultatet av de stresstester som aktörerna tvingats göra på sig själva. Då meddelas också vilka företag som får höja utdelningarna. JP Morgan Chase stack för övrigt ut hakan igår och förkunnade att vinsten skulle öka kraftigt i år – från 19 miljarder dollar 2011 till 24 miljarder dollar.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter