Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Dåliga tider för bankerna?

Inte alls.

En ny rapport från myndigheten Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) visar nämligen att 2011 blev det mest lönsamma året för industrin på fem år. Totalt drog bankerna in 119,5 miljarder dollar, eller närmare 830 miljarder kronor om du så hellre vill. Det är 40 procent högre än under 2010.

Visserligen ökade vinsterna i 63 procent av bankerna (19 procent redovisade förlust), men den största delen av pengarna landade hos ett fåtal aktörer. Hela 83 procent av vinsterna gick nämligen till de 1,4 procent av bankerna som sitter på mer än 10 miljarder dollar i tillgångar.

Det rör sig alltså om företag som Bank of America, Citigroup, JP Morgan och Wells Fargo som tog emot stora nödlån för att ens kunna överleva den finanskris som eskalerade 2008. Allt samtidigt som många mindre aktörer lämnades lite vind för våg.

Den största förklaringen till de stora vinsterna återfinns i de avsättningar som bankerna tidigare gjort för förväntade förluster. När 2011 blev lite bättre än väntat släpptes dessa reserveringar.

FDIC publicerar även statistik som pekar på 92 banker kollapsade i fjol. Året dessförinnan uppgick siffran till 157, vilket var den högsta noteringen sedan 1992. Hittills i år har 11 banker gått i graven vilket alltså, om takten håller i sig innebär, att strax under 70 banker kommer att bomma igen under 2012.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter