Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Valår i USA, som sagt.

Och med det slänger politikerna som vanligt fram det berömda fläsket inför allmänhetens suktande (nåja…) ögon.

Den senaste portionen kommer från Barack Obama.

I dag kommer nämligen finansminister Timothy Geithner att presentera huvuddragen i den skattereform som presidenten har valt att bygga en stor del av sin återvalskampanj på.

I utspelet vill Barack Obama kapa företagsskatterna från 35 procent till 28 procent. Tillverkningsindustrin – där presidentens drömmar kretsar kring att USA återigen ska bli världsledande och mata ut produkter märkta med Made In America-lappar – sänks skatten ytterligare 3 procentenheter. En stor anledning till detta är att han vill få hem tidigare utflyttade jobb. Eller som Barack Obama själv säger: Outsourcing bli insourcing.

Föga förvånande finns det också motkrav om reformen ska bli av.

Framför allt vill Barack Obama täppa igen de kryphål som finns i skattesystemet samt slopa flera av de förmåner som företagen i dagsläget njuter till fullo av.

Det är givetvis inte populärt hos näringslivet, som flitigt använder sig av möjligheterna att hålla utgifterna nere. Genom kryphålen och reformerna kommer de idag också oftast under en skattesats på 28 procent, vilket gör att förändringarna alltså skulle spä på deras utgifter.

En förmån som Barack Obama länge har varit kritisk till är hur de extremt lönsamma oljebolagen får statliga subventioner. När ärendet senast var uppe i kongressen samlades de fem största oljebolagen – BP, Chevron, ConocoPhillips, Exxon Mobil och Shell – för att försvara de miljardsubventioner på 4 miljarder dollar som de årligen får ta emot. Den var dock behövlig hävdade såväl en majoritet av kongressen som de fem företagen, som vid tillfället precis gjort en gemensam kvartalsvinst på 34 miljarder dollar.

Barack Obama, som också vill höja skatterna för de som tjänar över 200 000 dollar per år, hoppas däremot att reformen ska falla väljarna i smaken. Särskilt som han betonar att den inte kommer försämra budgetunderskottet, vilket under senaste tiden har varit ett stort skäl till huvudbry bland invånarna.

Chanserna att skatteförändringarna ska gå igenom får dock ses som små. Den allvarliga sprickan som finns i kongressen lär göra att förslaget kommer att nobbas – något som Barack Obama förstås är medveten om, trots att det finns republikanska partimedlemmar som säger sig stödja reformen.

Men nu handlar det framför allt om att driva sin politik för att öka chanserna inför presidentvalet i november och att ta ton på till synes alla möjliga sätt.

De republikanska presidentkandidaterna har också tacklat frågan. Mitt Romney förespråkar en företagsskatt på 25 procent, medan Newt Gingrich vill kapa den till 12,5 procent. Rick Santorum däremot vill slopa den helt för tillverkningsindustrin. Ron Paul vill ha 15 procent i skatt.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter