Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Mick Jagger studsade in på scenen (fast var lite andfådd efteråt) i en tribut till bluesen i Vita huset (länk).

Och, när det var dags för finalen, med kvällens samtliga  artister, propsade Buddy Guy på att värden Barack Obama skulle träda fram. Obama, som nyligen sjöng en Al Green-refräng, ”I’m so in love with you”, gick med på det högst motvilligt. Men innan dess hade han summerat bluesens smärtsamma bakgrund:

– Their music teaches us that when we find ourselves at a crossroads, we don’t shy away from our problems, we own them, we face up to them, we deal with them, we sing about them. We turn them into art.

Konserten som streamades live på Vita husets sajt ingår i Washington-stationen WETA:s mångåriga serie ”In Performance at the White House” som syftar till att lyfta fram amerikansk musik. Senast var det några av USA:s främsta countrysångare som deltog.

Barack och Michelle Obama – som föredrar Chicago-blues – njöt uppenbarligen och här mer om hela programmet, med några av världens främsta gitarrister, förutom Buddy Guy, bl a B.B. King och Jeff Beck. Kolla särskilt unga stjärnskottet Gary Clark jr som redan verkar ha kvalat in i kretsen, här i Catfish Blues.