Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

På börsen blev det inte mycket att säga tack för den här veckan.

Snarare blev årets thanksgiving-vecka den sämsta sedan Den Stora Depressionen – eller 1932 för att vara exakt – för S&P500. Index rasade med 4,7 procent.

S&P har nu fallit sju dagar i rad vilket är den längsta nedgången på fyra månader. Tittar vi enbart på november så har S&P500 tappat hela 7,6 procent.

Samtidigt föll Nasdaq med cirka 5 procent, vilket innebär att det teknikbaserade indexet uppvisar minussiffror fyra veckor i rad. Dow Jones föll med 4,8 procent.

Huvudorsaken är förstås den europeiska skuldkrisen men också att de amerikanska politikerna i kongressen misslyckades med att nå en överenskommelse om hur budgetunderskottet ska attackeras.

Bland veckans största förlorare finns Bank of America, HP och Caterpillar som föll 11, 9 respektive 7,7 procent. Bland förlorarskaran utmärker sig även Netflix. Företaget som en gång sågs som en riktig framtidsaktör genom sin videoströmningsstjänst föll hela 18 procent efter att företaget förklarat att krisen fortsätter och man behöver ta in 400 miljoner dollar genom att sälja nya aktier. Även Groupon brakade kraftigt på börsen.

Nya ras att vänta i veckan?

Vänder vi mikrofonen till Terry Morris på National Penn Investors med flera så tycks det vara högst troligt.

– Vi har haft fortsatt fokus på den europeiska skuldkrisen. Situationen i Europa verkar inte förbättras, vilket gör att marknaden går på defensiven, säger han till Bloomberg.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter