Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Olyckskorparna kraxade om att företaget snart skulle vara under noteringspriset.

Men inte många hade väl kunna tro att det skulle gå så här fort?

Det började ju annars ganska bra för Groupon – det tre år gamla it-företaget vars affärsidé är att mejla ut rabattkuponger till användarna. Under de första skälvande timmarna vid börsdebuten lyfte aktien, som noterades för 20 dollar, stundtals cirka 50 procent men föll sedan tillbaka något och slutade på 26 dollar.

Därefter har aktien pendlat kring 22-25 dollar. Fram till i veckan vill säga.

Groupon har haft några rejält svåra dagar på börsen och lär vara glada att ha fått en paus i och med kalkonfesten Thanksgiving Day. Nu ligger aktien nämligen klart under noteringspriset, på låga 16:69 dollar – allt annat än imponerande.

De skäl som anges till raset är på inget sätt nya. Dels pratas det om minskade intäkter på grund av en massiv marknadsföring (Groupon har alltid spenderat enorma summor på reklam), dels om ökad konkurrens från framför allt Living Social, som backas upp av Amazon, och Google Offers.

Problemet med Groupon är just att deras verksamhet är så enkel att kopiera. Det är numera omöjligt att försöka hålla reda på exakt hur många hundratals kopior det finns som försöker tjäna pengar på användarnas hunger efter reapriser. Klart är däremot att flera företag som gett sig an metoden under den senaste tiden har gått i graven.

Groupons notering gav troligtvis något av en lättnad bland andra företag som hade börssug i blicken, men ännu inte vågat ta steget fullt ut på grund av marknadsturbulensen. Bland dem it-bolaget Zynga, som står bakom spel som Farmville. Men precis som lyftet skvallrade om att det nog kanske inte alls var så dumt att ge sig in på börsen lär senaste veckans ras nog se till att de farhågorna är tillbaka.

Väntar nya ras för Groupon när börsen öppnar upp för halvdag på fredag?

Nedan är aktiekurvan från dess att företaget gick publikt den 4 november.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter