Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Vissa dagar händer inget alls.

Andra dagar händer allt.

Idag är lite av den sistnämnda varianten.

Så vad säger ni om att vi skjuter av lite senaste nytt från höften om Mellanöstern, Nasdaq och NYSE samt Steve Jobs?

Perfekt.

1: Libyen och börserna. Med en diktator som tycks bli galnare för varje tal han håller oroas Wall Street med rätta över utvecklingen i Libyen. Dagen efter att vi rest oss upp ur den amerikanska korresoffan, stampat sönder ballongerna, slutat bada i fontänerna och städat upp efter det vilda firandet av Presidents Day föll samtliga index (se graf nedan).

Det enda förvånande kan tyckas med det är att de inte föll mer, vilket mycket väl kan ske idag då oroligheterna knappast tycks lugna ner sig. Till följd av dessa sjönk även den tioåriga statsobligationen under tisdagen – från 3,58 procent i fredags ned till 3,48 procent. Att yielden sjunker och räntan blir billigare är ett klart tecken på stämningen på börserna.

Så här kommenterar Justin Urquhart Stewart, grundare av of Seven Investment Management, situationen:

– Over the past few weeks we had a domino effect, and the concern is that anything can happen. At the moment the ripple is very small, but it has the potential to turn into something bigger quickly.

Laura La Rosa, chef på Glenmade, säger så här:

– You are getting a flight to quality bid. The equity market is feeling jittery with what is going on in the Middle East. The more volatile, the more I would think people would flock to Treasuries right now. I would imagine if there is continued volatility you will continue to see that on a daily basis.

USA som nation oroas också förstås över utvecklingen på oljemarknaderna eftersom ett högre pris dämpar konsumtion och minskar jobbtillväxten. Priset ligger nu på 93:57 dollar och sticker det upp emot 100 dollar förväntas det skövla en skaplig bit konsumtionsvilja, vilken ju ska hålla igång jobbtillväxten. Stiger priset till 100 dollar väntar sig analysfirman IHS Global Insight att konsumtionstillväxten landar på 3 procent istället för förväntade 3,2 procent och att den ekonomiska tillväxten faller från 3,2 procent till 3,1 procent.

Slutligen så gårdagens aktieindex:

2: Att äta – eller ätas? Nasdaq OMX är desperat efter att få bjuda upp till dans. Eller ja, som vi tidigare skrivit så har börsen letat efter en partner för att kunna lägga ett rivaliserande bud på New York Stock Exchange (NYSE). Börsen, som anses vara den som främst hotas av att Deutsche Börse tar över NYSE, har tidigare fört samtal med Intercontinental Exchange (ICE) och Chicago Mercantile Exchange (CME) och enligt uppgifter inifrån högkvarteren är det snarare troligt att Nasdaq OMX gör gemensam sak med ICE än CME.

Om det nu ens blir aktuellt med en vals med IEC eller CME, vill säga.

För Nasdaq OMX finns också möjligheten att försöka sälja sig självt. Wall Street Journal täcker situationen rätt bra här och lägger dessutom fram en teori som inkluderar Magnus Böcker, Singapore och Australien.

När OMX såldes till Nasdaq 2008 var Magnus Böcker högste höns. Ett år senare lämnade han landet för att bli chef på Singaporebörsen och som just nu har lagt ett bud på 8,3 miljarder dollar för den australiensiska marknadsoperatören ASX. Faller den uppgörelsen finns tankar/förhoppningar/rykten om att Nasdaq OMX kommer att vända sig till Singapore för att kunna knipa NYSE och därmed överleva.

Böcker verkar i alla fall vara redo att ta emot Nasdaq OMX i sin famn…

Foto: Björn Larsson Ask.

3: En efterträdare, tack! Vi fick lite skrala bilder på Steve Jobs när han och andra it-höjdare träffade Barack Obama under förra veckan för att diskutera hur USA kan komma på fötter igen. Idag kan ett nytt framträdande vara att vänta – Apple vägrar, förstås, sina vana trogen att kommentera – då bolaget samlar till aktieägarmöte.

Den viktigaste punkten: Ska styrelsen behöva redogöra för vem som står på tur att ta över efter Steve Jobs?

Apple rasar förstås över bara blotta tanken på att avslöja något sådant.

Det lagda förslaget från facket Central Laborers Pension Fund i Illinois innebär att Apples styrelse ska anamma en policy om successionsordningen och att denna ska gås igenom en gång per år för att identifiera och ta fram interna kandidater till vd-posten.

Så här kommenterar fackets representant Jennifer O’Dell sina krav:

– The last thing we want is for Steve Jobs to step down. His is the classic American success story, coming from nothing to run the second-largest company in the country. We would like him to be there forever, but that is not realistic.

– But we need to have a plan in place because we are long-term investors. We are going to be here for the long haul.

Förslaget stöds av bland annat fackföreningen Laborers International Union Of North America, som har 500 000 medlemmar. Dess biträdande chef när det kommer till företagsfrågor säger så här inför mötet:

– Shareholders deserve to know the company has a plan in place. We want to know that companies are considering these issues.

Facken har kämpat i två års tid för att offentliggöra vd-planerna, men hela tiden mött motstånd. I januari menade Apple dock att det hade sin plan klar för vem som ska ta över efter Steve Jobs, som imorgon fyller 56 år. Att avslöja det skulle dock ge konkurrenterna för stora fördelar, menar styrelsen.

En av de som trycker på hur viktig Steve Jobs är för Apple är Charlie Wolf, anlytiker på Needham:

“The major risk in the Apple story is Steve Jobs’ heath. Risks arising from the competitive landscape pale in comparison.”

Vad som kommer ut av detta återstår förstås att se. Vissa menar att facken – som lyft fram liknande krav hos bland annat Whole Foods men då fått ge sig – faktiskt kan få sin vilja igenom.

Klockan 10.00 idag, lokal Kalifornien-tid, kickar den här veckans mest spännande fajt igång.

Foto: Jeff Chiu/AP.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter