Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Med mindre än sex månader kvar till det amerikanska presidentvalet fortsätter aktiemarknaderna att göra livet besvärligt för Barack Obama.

Sanning att säga har det till och med blivit så pass besvärligt att ingen president förutom Ronald Reagan har klivit in i en omvalsprocess med lika dålig historik som Barack Obama.

Tittar vi nämligen närmare på S&P500-index har det endast lyft med 1,3 procent sedan Mitt Romney officiellt drog stridsvapen mot den sittande presidenten för tolv månader sedan. Det ska jämföras med de 12 procent som S&P500 lyft med i snitt för de sittande presidenter som sedan Harry S Truman fått väljarnas förtroende för fyra nya år.

Även jämfört med presidenter som George W H Bush, Jimmy Carter och Gerald Ford, som förlorade  dusterna om en ny period i Vita Huset, ligger Barack Obama klart i lä. Inför omvalen hade trion fått se S&P500 lyfta med minst 7 procent vardera, rapporterar Bloomberg News.

Förklaringen till Barack Obamas usla siffror återfinns framför allt i att han tillträdde under den värsta recessionen på 70 år och den globala ekonomiska oron.

Efter att presidenten klev in i Washingtons finaste byggnad föll S&P500 med hela 25 procent på bara två veckor. Sedan började index lyfta relativt stadigt fram till sommaren 2011 innan S&P500 återigen började peka nedåt – då sporrat av oro kring en ny inhemsk recession samt den budgetkris som mynnade ut i ett fiasko kring höjningen av skuldtaket.

Visserligen klättrade S&P500 senare återigen uppåt men årets första kvartal var det sämsta sedan 1998 och sedan i slutet av mars har index fallit med 8 procent. Nu har samma index tagit fart mot det sämsta andra kvartalet någonsin i en valperiod.

Den senaste utvecklingen hänger givetvis samman med investerarnas låga förtroende för marknaden. Inte bara finns farhågor kring en ny it-bubbla kring bolag som Facebook, Groupon och Linkedin, dessutom och inte minst har den europeiska oron på nytt gjort att investerarna blivit rädda för minst lilla risk.

Så är det alltså kört för Barack Obama?

Nej, förstås inte. Siffror är siffror, historik är historik. Men uppgifterna säger ändå en hel del om motvinden som Barack Obama jobbar i. Kom också ihåg att han jobbar i enorm motvind när det kommer till läget på arbetsmarknaden.

Barack Obama har dock fortfarande hyfsade odds att kamma hem en ny period i Washington. Enligt den irländska oddsfirman Intrade ligger hans chanser till vinst idag på 57 procent, vilket ska jämföras med 46,5 procent när S&P500 nådde årslägsta den 3 oktober.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter