Historisk motvind på börsen för Barack Obama

Med mindre än sex månader kvar till det amerikanska presidentvalet fortsätter aktiemarknaderna att göra livet besvärligt för Barack Obama.

Sanning att säga har det till och med blivit så pass besvärligt att ingen president förutom Ronald Reagan har klivit in i en omvalsprocess med lika dålig historik som Barack Obama.

Tittar vi nämligen närmare på S&P500-index har det endast lyft med 1,3 procent sedan Mitt Romney officiellt drog stridsvapen mot den sittande presidenten för tolv månader sedan. Det ska jämföras med de 12 procent som S&P500 lyft med i snitt för de sittande presidenter som sedan Harry S Truman fått väljarnas förtroende för fyra nya år.

Även jämfört med presidenter som George W H Bush, Jimmy Carter och Gerald Ford, som förlorade  dusterna om en ny period i Vita Huset, ligger Barack Obama klart i lä. Inför omvalen hade trion fått se S&P500 lyfta med minst 7 procent vardera, rapporterar Bloomberg News.

Förklaringen till Barack Obamas usla siffror återfinns framför allt i att han tillträdde under den värsta recessionen på 70 år och den globala ekonomiska oron.

Efter att presidenten klev in i Washingtons finaste byggnad föll S&P500 med hela 25 procent på bara två veckor. Sedan började index lyfta relativt stadigt fram till sommaren 2011 innan S&P500 återigen började peka nedåt – då sporrat av oro kring en ny inhemsk recession samt den budgetkris som mynnade ut i ett fiasko kring höjningen av skuldtaket.

Visserligen klättrade S&P500 senare återigen uppåt men årets första kvartal var det sämsta sedan 1998 och sedan i slutet av mars har index fallit med 8 procent. Nu har samma index tagit fart mot det sämsta andra kvartalet någonsin i en valperiod.

Den senaste utvecklingen hänger givetvis samman med investerarnas låga förtroende för marknaden. Inte bara finns farhågor kring en ny it-bubbla kring bolag som Facebook, Groupon och Linkedin, dessutom och inte minst har den europeiska oron på nytt gjort att investerarna blivit rädda för minst lilla risk.

Så är det alltså kört för Barack Obama?

Nej, förstås inte. Siffror är siffror, historik är historik. Men uppgifterna säger ändå en hel del om motvinden som Barack Obama jobbar i. Kom också ihåg att han jobbar i enorm motvind när det kommer till läget på arbetsmarknaden.

Barack Obama har dock fortfarande hyfsade odds att kamma hem en ny period i Washington. Enligt den irländska oddsfirman Intrade ligger hans chanser till vinst idag på 57 procent, vilket ska jämföras med 46,5 procent när S&P500 nådde årslägsta den 3 oktober.

Visa kommentarer (13 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Han äger inte Wall Street snarare verklighetsflykten till Broadway!

 • http://www.facebook.com/people/Peter-Håkansson/775121529 Peter Håkansson

  Ja, Obama har en bra chans enligt någon Irländsk oddsfirma medan i verkligheten så ligger han lika med Romney eller efter i relevant mätningar, varför är det så svårt att använda relevant fakta när det handlar om eran messias Obama?

 • Anonym

  Obama kommer ändå krossa Romney i TV-debatterna, och det är det enda som spelar någon roll i deras IQ-befriade land.

  • http://twitter.com/AlexandruI1 Alexandru-I

   I beg to differ!

  • http://pulse.yahoo.com/_PD2RKCPBVAOFWV5K4MZ4SFAQIY Tom

   Pest eller Kolera? Hoppas du har rätt, Romney skulle genast bomba alla som inte har en bibel i näven. Och i det känsliga politiska läget ekonomiskt och säkerhetsmässigt vore Romney och hans hejdukar än global katastrof av med monumentala, apokalyptiska och oöverskådliga konsekvenser.

 • http://profile.yahoo.com/XQ4SSIPHBH6EI4M2ZRLGTGC4ZE Gustav

  That ye be not soon shaken in mind, or be troubled, neither by spirit, nor by word, nor by letter as from us, as that the day of Christ is at hand.
  ”Let no man deceive you by any means: for that day shall not come, except there come a falling away first, and that man of sin be revealed, the son of perdition. . .Even him whose coming is after the working of Satan with all power and signs and lying wonders.” II Thess. 1,2:3,9 
  BARRACK OBAMA USA SON OF SATAN:
  Its revealed, read, see all things and text movies at bottom of the website, God bless. Fix  all links dot closer and the link will work:
  http://alturl.com        /y6x9i

  ONLY SEE THIS MOVIE TOO BARRACK OBAMAS RELATIONSHIP IS FALSE A SMOKESCREEN HE IS REALLY AS BIBLE SAYS ATTRACKTED TO MEN……. HE IS GAY ALL SHOWN IN LINK REVEALED
  http://www.youtube.com/    watch?v=nwgD-8Bj_Qs
  .
  http://www.youtube.com/  watch?v=pYqN-AT8sUo&feature=player_embedded#! (HOWEVER DO NOT FOLLOW THIS WOMAN ONLY SEE WHATS LISTED, AND NEVER FOLLOW HER RECOMMENDING END TIME BOOKS STAY ONLY WITH BIBLE, GODS WORD AND GODS SPIRIT WITHIN HIS FEW TRUE REBORNS)
  SATAN SON OF SATAN NEVER REVEALS HIMSELF OPENLY BUT SNEAKY HE CANNOT BECAUSE HE IS EVIL HIDE WHAT HIS SON OF SATAN BARRACK OBAMA IS, SO IN BACKWARDS SPEECH AND BIBLECODE ALSO AND OVER 200 SIGNS IN BIBLE, GODS WORD AND OVER 400 PEOPLE IN WORLD BY GOD AND HRIST HSIS SPIRIT VISIONS DREAMS AND BIBLE HE IS AND HAVE BEEN SEVERAL YEARS EXPOSED ALL IN LINK ABOVE OR DOWN HERE.
  http://www.youtube.com/   watch?v=ikaajbOEWpk&context=C44a15bbADvjVQa1PpcFNyAT4AuxJNQYXJFe-l9j4LdIqZ7Ih26rw%3D
  SEE ONLY THIS VIDEO FROM THIS PERSON NOTHING ELSE GOD BLESS DO NOT GET DECIVED SEE ONLY LISTED THINGS:
  http://www.youtube.com/   watch?v=-YHHc6JBhcI
  GOD BLESS I BEEN WARNING THIS FOR YEARS SON OF SATAN BARRACK OBAMA REVELEAD CHRIST IS SOON HERE IN GODS TRUE RAPTURE GREAT APOSTECY NOW ALSO.
  http://alturl.com/  y6x9i
  I THINK I WARNED ABOUT THIS EARLIER OR AROUND 2009 WERE BETRAYED THEN AND LOCKED UP BY PRENTS SUFFERED GREATLY FOR THIS WHAT BIBLE SAYS FRIENDS PARENTS WILL BETRAY YOU BUT NOT ONE HAIR ON YOUR HEAD WILL BE LOST THAT HAPPEND TO ME A BIT PERSECUTED FOR THIS TRUTH.
  HOWEVER MAITREYA IS NOT ANTICHRIST OR SO ITS FALSE NOT BIBLICAL MATCHED BY BIBLE EITHER BUT A DEYCOY.
  http://www.youtube.com/  watch?v=VygvQM8ZXtc&feature=plcp&context=C4e7930bVDvjVQa1PpcFO3M6D-aO0HTafPLckPuVUpE2Muo6w72wg%3D AND:
  OBAMA GAY AS BIBLE SAYS SON OF SATAN IS:
  http://www.youtube.com/  watch?v=nwgD-8Bj_Qs
  HOWEVER DO ONLY SEE THINGS LISTED OK WISH NONE OF YOU DECIVED MANY I LIST IS IN OTHER AREAS DECIVED YAHWEH AND HIS SPIRITA ND BIBLE SHOWN, BUT WHAT BIBLE AND GODS SPIRIT WITNESS WITH WITHIN ME I LIST, ONLY WHAT I LIST IS APPROVED BY YAHWEH AND CHRIST AND BIBLE AND HIS SPIRIT ITS DECERNED TESTED BY BIBLE AND GODS SPIRIT WITHIN ME HARD BEFORE LISTED AND JUDGED ETC. 

  Be blessed.
  SUFFERED GREATLY BECAUSE OF THIS IN OLD TIMES PARENTS FAMILY BETRAYED ME AND LOCKED ME UP, LATER GOD SHOWN ME THIS TOO:

  Prophecy: Obama is the beast, Antichrist- dream in 1st September 2009
  The beast, Antichrist: Revelations 13.
  Kategori:
  Utbildning
  Taggar:
  Barack Obama The Beast (Revelation) 666

  It was revelation from the Lord, before sleeping i asked Him to reveal me something that people need to hear it and to warn them, and then in the night i got my dream:

  I saw in my dream, i was in a United Nations, but this United Nations was not like we know it, it was like a religious and faith representing United Nations, so i was supposed to represent my country.

  So i was turning around in that United Nations i saw many temples, then i saw a temple worshiping Satan, ceremony, incense, there were too much people in it, praising satan, then i saw a room beside that temple, there was a man preparing himself for the ceremony, he was putting his tie, he was Obama.

  I entered to that room and said to him, that i heard that you are the beast and you will give the mark of the beast 666? he answered yes I am the beast, and i pray one hour everyday to satan, then i continued to a christian temple, they were people discussing about christian matters, and i saw people coming from the temple of satan, to persecute them.

  So TAKE HEED and DO NOT TAKE HIS MARK or WORSHIP HIM, then you will be condemned forever and ever: Revelations 14:9-11 ”Then another angel, a third one, followed them, saying with a loud voice, If anyone worships the beast and his image, and receives a mark on his forehead or on his hand, he also will drink of the wine of the wrath of God, which is mixed in full strength in the cup of His anger; and he will be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment goes up forever and ever; they have no rest day and night, those who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name.”

  Revelations 16:2 ” So the first angel went and poured out his bowl on the earth; and it became a loathsome and malignant sore on the people who had the mark of the beast and who worshiped his image.”

  The beast, Antichrist: Revelations 13.
  Kategori:
  Utbildning
  Taggar:
  Barack Obama The Beast (Revelation) 666

  Prophet nr 3 LT a bit doutful one because her husband is following a false christ fooling him as a jesus figure but i list her vision:

  ”Dream October 27, 2011 — I was warning the people that Obama (USA) is indeed the Antichrist and that they must prepare for the time ahead, especially those with little children. 
  February 04, 2009 the Lord told me that the Antichrist is ready to reveal himself to the world.(OPENLY, NOT SECRET IN SATANIC BACKWARD SPEECH, BUT OPENLY)
  I also revealed him on June 05, 2009 as the Antichrist.
  Pray and seek Jesus like never before. Do not be caught unprepared. Jesus is warning His children, they will never be in darkness if they listen. Ask Jesus how to prepare and to be prepared for what is yet to come. He knows and no man. I cannot help you, Jesus can. I am just the messenger. PREPARE before it might be too late.

  That ye be not soon shaken in mind, or be troubled, neither by spirit, nor by word, nor by letter as from us, as that the day of Christ is at hand.
  ”Let no man deceive you by any means: for that day shall not come, except there come a falling away first, and that man of sin be revealed, the son of perdition. . .Even him whose coming is after the working of Satan with all power and signs and lying wonders.” II Thess. 1,2:3,9 
  BARRACK OBAMA USA SON OF SATAN:
  Its revealed, read, see all things and text movies at bottom of the website, God bless. Fix dot closer and the link will work:
  http://alturl.com/  y6x9i

  TRUE GOD AND JESUS CHRIST ALSO GAVE ME A WARNING DREAM REGARDING THIS THAT CONFIRMED THIS ALSO, BUT CAN NOT LIST THAT IT GIVES AWAY TOO MUCH ON WHO GOD MADE ME BE IN CHRIST AND REVEAL THE CURRENT EVIL CONDITION THAT TAKEN OVER MY EARTHLY PARENTS, GOD TRUE OF BIBLE ALSO WARNED ME STAY AWAY FROM YOUR PARENTS, THEY ARE UNDER CONTROLL OF EVIL, MORE THEN THAT I CAN NOT YET SAY… 
  MAYBE I TELL IN FUTURE.
  MANY PEOPLE TOOK AND TAKE DAILY SATANS DEALS AND SOLD THEIR SOULS AND POSSESED OF DEMONS… THAT CAN HAPPEND TO ANYONE DEPENDING ON WHAT THEY CHOOSE, ITS CLUE ON WHAT HAPPEND TO THEM… ALL WHO DO THIS IS GODS ENEMIES AND NEEDS TO WAKE UP AND SEE THIS GOOD TEACHING VIDEO, HOWEVER SEE NOTHING ELSE ONLY LISTED GOD TRUE OF BIBLE AND HIS SPIRIT AND GODS WORD BIBLE MATCHED AND APPROVED:
  PART 1:
  http://www.youtube.com/  watch?v=-BQ-jr7Qyxk&feature=related
  PART 2:
  http://www.youtube.com/  watch?v=zmb_aWYZAgwGODS SPIRIT AND BIBLE, GODS WORD LED ME TO THIS TRUTH SEVERAL YEARS AGO LIKE 2008 OR 2009 WERE BETRAYED OF PARENTS BUT PROTECTED OF GOD LOCKED UP, BECAUSE STANDING UP THAT BARRACK OBAMA IS INDEED SON OF SATAN, EVEN SATAN CONFIRMED OR NOT DENIED THIS FACT MORE LIKE CONFIRMED THIS. 

  Jesus Christ is my Lord and Savior. Jesus Christ return very soon for his BRIDE. Repent and turn to him, time is almost up 2011 Wake up, or soon: WATCH FAST AND PRAY, REPENT AND TURN AWAY FROM SIN (BREAK GODS WORD, BIBLE) AND BE HOLY HOLY HOLY, SEEK JESUS CHRIST, GODS SON AND GET A RELATIONSHIP WITH HIM AND HIS SPIRIT AND DAILY VOICE, AND HIS WORD BIBLE, OBEY BIBLE BY HIS SPIRIT AND OUR WILL LIVE IT DAILY OUT, DOERS OF THE BIBLE, AND READ AND DO BIBLE, TO BE ACCOUNTED WORTHY TO ESCAPE ALL EVIL THAT IS COMING. I am good kind and over protective and virgin and never kissed a girl, and never partied drinked or smoked or ever tested any drugs or anabolic! JESUS CHRIST IS COMING VERY SOON SEARCH AT, IN FIRST RESULTS 2010HELLO MY BLOG SITE, OF GODS SPIRIT AND JESUS CHRIST GODS SON, SEARCH AT GOOGLE: sabrina susan 2010 wake up repent sabbath holy blubeam

  GOD BLESS

  • Anonym

   its really intressting what you say but yet thou what have your virginity to do with jesus and christianity???
    in the bible says we shall have sex, so we can fill the world with humans….you sounds like its getting to your mind. madness.

 • http://www.facebook.com/people/Hempo-Hilden/651364589 Hempo Hilden

  Den uppförsbacken som Obama ärvde när han tillträdde var gigantisk. Två krig och upplånad över öronen.
  Nu har han istort sett slutat oljekriget,men U.S.A. har förlorat 33.000 soldater i irak och nästan 3000 i Afghanistan. Många amerikaner ställer sig frågan om det var värt det ? Vad tycker vi/ni ? Var det det ?
  Förmodligen är svaret nej. Man kan ändå skönja ett visst uppvaknande hos det amerikanska folket.Jämför med Bushdoktrinen att:Med guds hjälp skall vi vinna detta krig ! Att samtidigt göra sig till en kristen budbärare som man anklagar Irak för att ha kemiska vapen ! Har U.S.A. VUNNIT ? Tveksamt,eller hur ? Alldeles oavsett rep eller demokratiska sympatier så är det nog så att U.S.A. kommer att välja det alternativ som dom betraktar som minst farligt för sina egna medborgare. Lägg därtill att 9/11 inte var beordrat av Bin Laden utan en sammansvärjning av fanatiska islamister från Saudi. Läs boken AL-QAIDA OCH VÄGEN TILL 11 SEPTEMBER som är skriven av den FBI agent som varnade långt innan ,men som CIA vägrade att lyssna på LWERENCE WRIGHT. Det stämmer att En del av medlemmarna var allierade med Bin Laden& co,men sanningen är betydligt mer komplicerad än vad Bushadministrationen försökte göra gällande. ALLT detta sammantaget gör att mitt tips är att Obama vinner mot mormonen som gjorde sin hemhjälp med barn vars son nu jobbar på en bilverkstad i Salt Lake City ! Hon vägrade att göra abbort på Mitt Rommneys uppmaning och fick då sparken som barnflicka hos denne eminente presidentkandidat. Jag tror att med kännedom om hur amerikaner i gemen reagerar ,aå gör set att OBAMA VINNER I slutändan. En kombination av förnuft, dubbelmoral och viss insikt om missbruk av bibeln för egen personlig vinning. Låt oss hoppas på det sunda förnuftets seger denna gång.
  mvh.Hempo Hilden.

 • Anonym

  we can expect what ever now.
  and yea, true  is that is a connection between obama and 9 of 11  and that is no good.  istill remember the Desert Storm and the beduins and the Arabs and all the oil burnings…i Was in germany that time
  .the fact is there is a connection. that Obama is a muslim and the oil burnings and the Arabs. and
  that is no good.

 • nilst2011

  NDAA 2012, Enemy Expatriation Act, Tresspass Bill, Executive Order Prepardness Act, CISPA och den kommande lagen som tar alla amerikaners rättigheter att försvara sig mot övergrepp från stat och myndigheter…. Shitt Romney är samma dynga….i annan tappning. Jag gav mitt ekonomiska stöd till Ron Paul, för att han stod för demokrati och frihet. Han fortsätter kampen, oavsett vad media skrev, dock kämpar han för mandaten istället. Han har redan majoritet i flera delstater (något som media inte berättar – sök på internet så kan du få all info du behöver).
  .
  En länk iaf (slö laddning ha tålamod):
  .
  http://blog.alexanderhiggins.com/2012/05/20/abc-news-side-note-ron-paul-wins-32-minnesotas-40-delegates-135511

 • http://twitter.com/AlexandruI1 Alexandru-I

  Om George W var den märkligste för att inte säga dummaste presidenten i USA:s historia, så är Barack den mest ointressante och ointrsserade. Han är en suddig streckgubbe.
  Ford var i alla fall sympatisk. Carter kunnig.
  Sen har vi GIGANTERNA Reagan, Bush senior och Nixon.
  Clintan – ja…Big Bubba var också en ”riktig” president, Trots att han är demokrat.

  • http://pulse.yahoo.com/_PD2RKCPBVAOFWV5K4MZ4SFAQIY Tom

   George W Bush röstades tin bland de 2-3 sämsta presidenterna någonsin.Nixon, ja ju mindre man säger om honom osv. Bush Senior var nog inte så illa men Reagan var spritt språngande, eller så begrep han inte vad hans militärer höll på med. Vi har väl aldrig varit närmare ett tredje världskrig än 1983 http://www.youtube.com/watch?v=8kTnXqfT1Mk då Reagan regimen begick flera fatala misstag och pushade Sovjet så lång att de nästan tryckte på knappen.
   .
   Obamas största fel var att han var så angelägen om att uppnå tvåparti lösningar att han pratade med republikanerna och gjorde en deal med dem INNAN han hade förankrat det hela bland sina egna. Och ändå skulle jag hellre rösta på honom än de religösa fanatikerna. Där kan man verkligen snacka om bombhögern, med en bibel i ena handen och en pistol i den andra vill de sprida sin ”demokrati” (som om det vore samma sak som att måla ett plank med lite ”demokrati). Bevare oss alla.
   .
   EU borde ha vetorätt när det gäller USA’s president kandidater.  

 • Pingback: seo services

Lukasjenko inför böter för arbetslösa

De som inte betalar riskerar att gripas.

Fräschar upp plan
för en halv miljard

flygindustri

Air France försöker komma igen.

Roligt, men långt ifrån barnsäkert

Läsarbilden

”Jag stod alltid i framsätet.”

”Situationen liknar Sovjetkollapsen”

Finsk ministerkandidat om ekonomiska läget.