Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Det pratades och gissades, ibland kring förväntningar om att aktien skulle lyfta med närmast det dubbla. Men när dagen var slut hade Facebook likväl inte kommit någonstans alls.

Inför dagens öppning stod aktien nämligen kvar på samma 38 dollar som den noterades för. Och efter fredagens alldeles särskilda handelsdag – som Nasdaq OMX nu slutligen medger omgärdades av enorma tekniska problem – har aktien börjat uppvisa en riktigt dyster attityd. Bara några minuter efter att handeln öppnade trallade aktien i ljudlig moll – ner hela 13 procent, vilket ger ett pris på strax över 33 dollar per aktie. Uppdaterat: När börsen stängde slutade Facebook på minus 11 procent.

Förvånande?

Både ja och nej.

Ja, eftersom förväntningarna var att noteringsansvariga Morgan Stanley precis som i fredags ska pytsa in flera miljarder kronor för att hålla aktien över premiärpriset. Ett sådant stöd är inte ovanligt och brukar oftast försvinna dagen efter noteringen, Facebook är inget vanligt företag och för bankens anseende är det viktigt att ha gett aktien en bra start. Det  är förstås inte omöjligt att Morgan Stanely kommer ge sig in i en liknande köpfest senare idag för att höja priset, men frågan är om man vågar och har kapital. I alla fall tycks det inte så just nu.

Nej, för att intresset visat sig vara mycket mindre än väntat. Flera investerare har vittnat om hur de lyckats lägga beslag på mycket fler aktier än de ens kunnat ana – något som i sin tur fått flera av dem att skruva på sig, troligtvis klart oroade kring prissättningen av det sociala medieföretaget.

Och det är ju den här veckan som börsspelet verkligen börjar på allvar för Mark Zuckbergs skapelse och vi slutligen får en korrekt prissättning av företaget – enligt många, inklusive mig själv, väl tilltaget idag.

Efter fredagens handel, där närmare 580 miljoner aktier bytte ägare (nytt rekord!) värderades Facebook till 104,8 miljarder dollar, vilket ger ett p/e-tal på 122:37 – en ohyggligt hög siffra som kan ställas mot exempelvis 12:93 för Apple eller 10:64 för Microsoft. P/e-talet är ett mått på pris/vinst och skriker alltså ut ett tydligt bevis om de enorma framtidsförhoppningar som finns påklistrade på den sociala mediesajten. Idag är varje användare värd 785 kronor i ett företag vars vinst sjönk under det första kvartalet med 12 procent jämfört med ett år tidigare och ligger på 1:50 kronor per användare.

Efter dagens börsöppning har företagets värde minskat till 91,7 miljarder dollar. På bara några minuter har alltså 13,1 miljarder dollar sopats bort.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter