Nu sätts Facebooks verkliga pris – aktien rasar

Det pratades och gissades, ibland kring förväntningar om att aktien skulle lyfta med närmast det dubbla. Men när dagen var slut hade Facebook likväl inte kommit någonstans alls.

Inför dagens öppning stod aktien nämligen kvar på samma 38 dollar som den noterades för. Och efter fredagens alldeles särskilda handelsdag – som Nasdaq OMX nu slutligen medger omgärdades av enorma tekniska problem – har aktien börjat uppvisa en riktigt dyster attityd. Bara några minuter efter att handeln öppnade trallade aktien i ljudlig moll – ner hela 13 procent, vilket ger ett pris på strax över 33 dollar per aktie. Uppdaterat: När börsen stängde slutade Facebook på minus 11 procent.

Förvånande?

Både ja och nej.

Ja, eftersom förväntningarna var att noteringsansvariga Morgan Stanley precis som i fredags ska pytsa in flera miljarder kronor för att hålla aktien över premiärpriset. Ett sådant stöd är inte ovanligt och brukar oftast försvinna dagen efter noteringen, Facebook är inget vanligt företag och för bankens anseende är det viktigt att ha gett aktien en bra start. Det  är förstås inte omöjligt att Morgan Stanely kommer ge sig in i en liknande köpfest senare idag för att höja priset, men frågan är om man vågar och har kapital. I alla fall tycks det inte så just nu.

Nej, för att intresset visat sig vara mycket mindre än väntat. Flera investerare har vittnat om hur de lyckats lägga beslag på mycket fler aktier än de ens kunnat ana – något som i sin tur fått flera av dem att skruva på sig, troligtvis klart oroade kring prissättningen av det sociala medieföretaget.

Och det är ju den här veckan som börsspelet verkligen börjar på allvar för Mark Zuckbergs skapelse och vi slutligen får en korrekt prissättning av företaget – enligt många, inklusive mig själv, väl tilltaget idag.

Efter fredagens handel, där närmare 580 miljoner aktier bytte ägare (nytt rekord!) värderades Facebook till 104,8 miljarder dollar, vilket ger ett p/e-tal på 122:37 – en ohyggligt hög siffra som kan ställas mot exempelvis 12:93 för Apple eller 10:64 för Microsoft. P/e-talet är ett mått på pris/vinst och skriker alltså ut ett tydligt bevis om de enorma framtidsförhoppningar som finns påklistrade på den sociala mediesajten. Idag är varje användare värd 785 kronor i ett företag vars vinst sjönk under det första kvartalet med 12 procent jämfört med ett år tidigare och ligger på 1:50 kronor per användare.

Efter dagens börsöppning har företagets värde minskat till 91,7 miljarder dollar. På bara några minuter har alltså 13,1 miljarder dollar sopats bort.

Visa kommentarer (39 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • https://me.yahoo.com/sebastianbuks#64ec8 sebastian

  Oväntat. Inte.

 • Anonym

  Kostigt att ingen vill betala 100 gånger årsvinsten för en aktie. Google och Apple värderas ca 10 gånger årsvinsten.

  • http://www.trejdify.com/ Trejdify

   Men det hela baseras ju trots allt på vinsttillväxt – om vinsttillväxten är 50% och företaget värderas till p/e 40 så är företaget undervärderat – förutsatt att företagets vinst kan växa med 50% även i framtiden. Senaste jag räknade så hade Facebook en vinsttillväxt om 65%

   • http://profile.yahoo.com/PTF7DS7O67TUUVXNZABNQPTSB4 gfdgdsf

     Då får du nog uppdatera dina uträkningar. Facebook har det senaste året haft en negativ vinsttillväxt.

  • Anonym

   ENRON använde samma bluff för att skörta upp investerarna innan sanningen uppdagades och miljontals människor förlorade allt.

 • Anonym

  Hästskojare i modern tid

 • Anonym

  Föga förvånande, det har ju varit klar varning för ny IT-bubbla under en längre tid för FB och det inser de mer erfarna investerarena och jättarna som Buffet. Är väl bara våra pensionsbolag och AP fonden som glatt köper…

 • Anonym

  P/e talet säger alltså att det kommer ta cs 122 år att få tillbaka sina investerade pengar. Sjukt värt. Not.

  • http://www.trejdify.com/ Trejdify

   Men vinsttillväxten säger något annat…

 • http://ingsoc.eu/ Henry Rouhivuori

  Tur att jag varken har pengar eller är produkt (användare) hos Facebook.

  • Bobby Kristensen

   Det är helt ok med FB om man har AdBlock på!

 • permafrost

  En osannolik hype ger ett sannolikt resultat.

 • Anonym

  @trejdify:disqus Hur räknade du då?

 • Anonym

  @trejdify:disqus Hur räknar du då?

 • Anonym

  Dags att korka upp nu?:)

 • http://twitter.com/avgaa_alla avgå alla

  lol fanns det några blanknings instrument så är det nog några som garvar läppen av sig nu. galenskaperna goes on and on and on.

 • Anonym

  Väldigt sunt förhållande att FB rasar. Nu är det bara att hoppas att 7:e AP fonden hunnit sticka in fingrarna i syltburken. 

  • Anonym

   Tyvärr har dom redan gjort det, apan dom använder varje fredagseftermiddag för att välja var dom ska placera våra pensionspengar träffade FB bilden med sin dartpil.

 • Anonym

  Det är alltid riskabelt att investera i ett företag där huvuddelen av substansvärdet går hem klockan 17.00 varje dag – utom på helgerna då substansvärdet grillar och dricker öl….

 • Anonym

  Det är alltid riskabelt att investera i ett företag där huvuddelen av substansvärdet går hem klockan 17.00 varje dag – utom på helgerna då substansvärdet grillar och dricker öl….

 • Anonym

  Var genereras då Facebooks intäkter?
   
  Jo, på att företag betalar för annonsplatser i olika former. Men i dagarna så har en stor annonsör, GM, meddelat att de inte kommer att annonsera på Facebook något mer. Om fler företag gör samma sak lär nog Facebook värdering på 92 miljarder dollar knappast att kunna upprätthållas.Det redan extrema p/e-talet riskerar öka ytterligare,om vinsten sjunker under nuvarande nivå, 0,85 miljarder dollar, om jag har räknat rätt.
   
  För mig känns företaget klart övervärderat.

  • in_the_style_of_demons

    GM har antagligen förstått att nära på alla använder adblock för att slippa annonser.
   Enda sättet för FB att tjäna pengar blir att ta betalt för tjänsten (vilket är på prov i NZ) men jag tror inte det faller ut väl. Internetanvändarna är vana vid gratistjänster och om FB börjar ta betalt ger det utrymme för liknande men gratis sidor.

 • Anonym

  Var genereras då Facebooks intäkter?
   
  Jo, på att företag betalar för annonsplatser i olika former. Men i dagarna så har en stor annonsör, GM, meddelat att de inte kommer att annonsera på Facebook något mer. Om fler företag gör samma sak lär nog Facebook värdering på 92 miljarder dollar knappast att kunna upprätthållas.Det redan extrema p/e-talet riskerar öka ytterligare,om vinsten sjunker under nuvarande nivå, 0,85 miljarder dollar, om jag har räknat rätt.
   
  För mig känns företaget klart övervärderat.

 • Pingback: Facebook-aktien föll efter helgen « Itnyheter.nu

 • Anonym

  Där rök dom pensionspengarna. Hur man än gör är man inblandad i den här karusellen. 

 • Anonym

  Där rök dom pensionspengarna. Hur man än gör är man inblandad i den här karusellen. 

 • http://twitter.com/newworldnow2 M

  Yahoo finance visar att book value/share är runt 3.8 USD så minst ner dit måste ju aktien falla om det ska vara en vettig aktie att köpa. Sedan måste såklart bolag fortsätta göra vinster. Så det är långt kvar i fallet om vi ska jämka kursen med verklighetens riktiga värde.

 • http://twitter.com/newworldnow2 M

  Yahoo finance visar att book value/share är runt 3.8 USD så minst ner dit måste ju aktien falla om det ska vara en vettig aktie att köpa. Sedan måste såklart bolag fortsätta göra vinster. Så det är långt kvar i fallet om vi ska jämka kursen med verklighetens riktiga värde.

 • Anonym

  Facepalm! Det verkliga priset sätts när optionshandeln drar igång den 29 denna månad. Då kan man börja spekulera i uppgång så väl som nedgång.

 • Anonym

  Kunde man ju räkna ut med lilltån.
  Man ville hämta in kapital för man vet om vart FB är på väg.
  Vidare så är det inte sällan klassiskt att handla första dagen men även sälja Speciellt på en Fredag så man ligger likvid inför en ny vecka, ”skalpa” och vara nöjd med.

  Fortsättning följer..

 • http://pulse.yahoo.com/_PD2RKCPBVAOFWV5K4MZ4SFAQIY Tom

  Aktien borde har värderats till 12-14 dollar, så det kan nog bli ett nätt litet ras. (undrar man vart alla miljarder dollar som ”försvann” kom ifrån). 10 Miljarder dollar gick ju just upp i rök.

  • http://profile.yahoo.com/PTF7DS7O67TUUVXNZABNQPTSB4 gfdgdsf

    Det är inga pengar som har gått upp i rök, dom har bara bytt händer.

  • kaj Tallungs

   Det är företagets värde som minskar inte faktiska pengar som försvinner. Ifall du har ett hus som först är värt fem miljoner men bara fyra efter en vattenläcka så är det inte pengar som har försvunnit utan infrastrukturens värde som minskat. 

   • http://www.facebook.com/jonaz.zaz Jonaz Zaz

    @google-4942add13ec6b6c4f018b84a30521241:disqus 

    Nja, det beror helt på det.
    Det handlar inte om att skapa pengar/värde utan det handlar om att skapa skuld.

    Om du känner till sattyget med ”botning” som föregår bland ungdomar och kriminella där individ A hittar på en skuld till individ B för att denna individ B har gjort något som individ A hävdar att individ B måste kompensera. Detta är inte skapandet av värde utan skapandet av skuld som oftast inte är menat att kräva in i form av pengar utan i form av makt och kontroll. Detta är faktiskt väldigt effektivt om du bara kan övertyga vederbörande om denna skuld genom några kluriga argument. Detta är vad som händer på världsbasis just nu inom de flesta områden.

    Se bara på Sydeuropa där nu legitimiteten i skulden nu fastställs. Island blev ”botad” för ett par år sedan men sa resolut nej. Att detta otyg skall sprida sig är den största skräcken hos dessa finansiella politiska aktivister som är inne i slutskedet för en konsolidering av världskapitalet för att med det i sin ägo sen kunna installera deras politiska plattform på världsbasis.

    Detta system går under många namn och benämningar. Detta har gjort att illusionen om att det finns något i det för alla har funnits som har gjort det möjligt. Snart kommer dock det bryska uppvaknandet till det faktiska tillståndet men då kommer det vara försent.Men misströsta inte, efter regn kommer sol. Men även om du inte kommer få uppleva sol så kommer dina barn nog få göra det.

    Ha en fortsätt trevlig dag

    • kaj Tallungs

     Så Facebboks värde på 91,7 miljarder dollar är en skuld? Nu får du nog allt ta och förklara dig.

     Din lösning på alla världens problem verkar vara att inte betala tillbaka de lån man tar. Jag förstår bara inte hur det ska lösa någonting; det ända som sker är att kornofogden kommer hem till dig.
      Att sluta ta för stora lån är däremot en lösning jag kan acceptera, men frågan är vad allt detta har att göra med facebook.

     • http://www.facebook.com/jonaz.zaz Jonaz Zaz

      @google-4942add13ec6b6c4f018b84a30521241:disqus Jag skall göra ett försök på en förklaring men detta är så komplext så det är inte lätt. 
      Vi kan säga att du skall sälja en begagnad bil en Passat -99 som går på blocket för 15.000 kr, som Du värderar till 150.000 kr. Problemet uppstår när det är någon som villigt köper denna Passat -99 för Ditt utsatta pris på 150.000 kr för nu har köparen knutit upp 150.000 av sina/andras kr i denna bil. Nu har det just skapats 135.000 kr ur tomma intet i uppskattad förmögenhet. Om bilköparen tog upp ett lån för att köpa denna bilen så kommer han nu vara skuldsatt till tredje part som har ett krav på honom. 
      Du har nu skapat skuld. Att detta sedan sprider sig som en löpeld när alla vill flytta sin skuld till nästa stackare är bara ett naturligt led i denna utveckling.Bilköparen i vårt fall kanske vill få tillbaka sin förlust på att öka priset på sitt hus t.ex och sen är bollen i rullning.
      Skulden var orimlig från början men efter ett par led är skulden så ingrodd i systemet, vissa har hela sin förmögenhet byggd på denna skuld, att ingen kan se eller erkänna denna skuld för att vara orimlig och på den vägen är det.
      Tänk dig hela havet stormar leken fast stolarna blir bara färre och färre och deltagarantalet växer hela tiden medans musiken långsamt börjar tona ut. Paniken i allas ögon är total och man gör allt för att positionera sig inför tystnaden. 
      Det stora skuldberget har idag paketerats om hundratals gånger i så kallade ”derivater” där ingen officiell siffra visar den totala värdet eller snarare skulden i alla derivater.
      Det finns vissa som säger att derivat bubblan är på stratosfäriska 10.500.000.000.000.000 sek.  Tänk då på att värdens totala BMP är på ynka 350.000.000.000.000 sek. Det går alltså 30 världs BMP i dagens derivatmoln. Så om räntan står still så måste jorden under 30 år ge allt de producerar till derivatmolnet och om jorden säljer allt vi äger och har inpå bara huden så skulle det kräva minst en jord till pga. värdet på hela jorden uppgår bara till under hälften av derivatmolnets värde.
      Är detta rimligt?

      Njut det fina vädret. Ha en bra dag

 • Pingback: Facebook visar tydliga ”teliatendenser”, precis som förutspått | Amsjö.se

 • http://twitter.com/avgaa_alla avgå alla

  Alltså om det är samma experter, samma finanssektor och deras politiska lakejer som ska rädda Europa. Då mina vänner är det kanske kanske dags att lite försynt undra om inte Occupy Wall Street har rätt. 

  Dags för alla i den produktiva ekonomin att säga ifrån???? Obs det är inte samma sak som kommunism och klasskamp lmfao

 • Pingback: seo services

Från sommarjobbare till chefstoppen

Tiina A. Kasko om karriärsresan på Marimekko

”Det är ingen hejd på bankernas fiffighet”

Perspektiv

Men konsumenterna kan gynnas.

Nya kortavgifter för bankkunder

Kompenserar för sjunkande intäkter inom kreditkort.

Mäklarna: prisrallyt på bostäder fortsätter

Trycket på bostadsmarknaden rekordhögt.

Svenska bolag i dansk frysbox efter fiaskot

börs

Småspararna flyr Carnegie och Nordea.

Se upp för blankarnas favoriter

Kraftig utlåning i flera rapportbolag – aktörer hoppas på kursfall.

Gammel Dansk
flyttar till Norge

De sista flaskorna har producerats i Ålborg.

ECB utreder ny grekisk reservvaluta

Grexit

Kan tvingas betala med skuldväxlar.