Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Ni kanske undrar var jag har hållit hus?

Det gör jag med, kan jag säga.

Livet har – fast i lite bättre kvalitet, inte avfotograferat från en kamera – sett ut så här:

Som korrespondent i en ny stad kan man välja att antingen frakta en helskottas massa möbler via båt – eller vända sig till en känd möbeljätte, få blåsor i händerna och ett tiotal timmar att försvinna i allt annat än ett vips.

Av detta skäl – samt att vi inte har fått internet eller tv ännu – blev det lite knepigt att hänga med i Obamas State Of The Union. Och eftersom situationen är lite som den är så gör vi det lite enkelt för oss idag och river av lite läsvärda nyheter i länkvariant. Se det som en bättre Gott & Blandat-påse, där vi också börjar med Obama:

1. Under sitt tal, vilket varade i cirka en timme, lade Obama precis som väntat sitt största fokus på ekonomin och jobben. Vad annat kunde han göra? Zipp zero nada. Presidenten vill se sänkt företagsbeskattning, nya investeringar i infrastrukturen och att jobben stannar i USA. För att nämna lite. Här text plus video från talet samt ytterligare en video lite mer på temat att jobben måste stanna i landet. USA-börserna förväntas lyfta när Wall Street öppnar idag. Vad New York Post – ja, jag vet att jag tjatar om den tidningen men den har trots allt ett rätt bra underhållningsvärde för 50 cent (pengarna alltså, inte artisten…) – tycker om talet är tydligt.

2. 2010 blev ett riktigt toppenår för Netflix på börsen. Idag släpper succéföretaget – som enligt Forbes leds av fjolårets mäktigaste affärsperson, Reed Hasting – sina siffror. Är förväntningarna för höga på företaget för att aktien ska fortsätta sticka som Dimitar Berbatov i Premier Leagues skytteliga? CNN tar hand om saken här.

3. Walmart och Carrefour bötfälls av Kina efter att ha manipulerat priserna. Summan i sig (upp till 75 960 dollar) är småpotatis i sammanhanget, men i alla fall Walmart har gjort till en sak att vara (onödigt?) kantiga när det kommer till pengar – exempelvis när en av deras anställda omkom. Läs mer i faktarutan här.

4. Konkursboet Lehman Brothers kämpar vidare för att lösa alla pengatrådar. Efter att ha fått mothugg i april gör den forna bjässen nu ett nytt försök att få ordning på de ekonomiska uppgörelserna.

5. Det är enklare att ta sig in på Harvard än McDonalds universitet i Kina. Det rapporterar i alla fall Bloomberg.

6. Avslutningsvis, bara för att jag brottas med sakerna, så verkar det finnas ett program på SVT att spana in ikväll.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter