Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Ni kanske undrar var jag har hållit hus?

Det gör jag med, kan jag säga.

Livet har – fast i lite bättre kvalitet, inte avfotograferat från en kamera – sett ut så här:

Som korrespondent i en ny stad kan man välja att antingen frakta en helskottas massa möbler via båt – eller vända sig till en känd möbeljätte, få blåsor i händerna och ett tiotal timmar att försvinna i allt annat än ett vips.

Av detta skäl – samt att vi inte har fått internet eller tv ännu – blev det lite knepigt att hänga med i Obamas State Of The Union. Och eftersom situationen är lite som den är så gör vi det lite enkelt för oss idag och river av lite läsvärda nyheter i länkvariant. Se det som en bättre Gott & Blandat-påse, där vi också börjar med Obama:

1. Under sitt tal, vilket varade i cirka en timme, lade Obama precis som väntat sitt största fokus på ekonomin och jobben. Vad annat kunde han göra? Zipp zero nada. Presidenten vill se sänkt företagsbeskattning, nya investeringar i infrastrukturen och att jobben stannar i USA. För att nämna lite. Här text plus video från talet samt ytterligare en video lite mer på temat att jobben måste stanna i landet. USA-börserna förväntas lyfta när Wall Street öppnar idag. Vad New York Post – ja, jag vet att jag tjatar om den tidningen men den har trots allt ett rätt bra underhållningsvärde för 50 cent (pengarna alltså, inte artisten…) – tycker om talet är tydligt.

2. 2010 blev ett riktigt toppenår för Netflix på börsen. Idag släpper succéföretaget – som enligt Forbes leds av fjolårets mäktigaste affärsperson, Reed Hasting – sina siffror. Är förväntningarna för höga på företaget för att aktien ska fortsätta sticka som Dimitar Berbatov i Premier Leagues skytteliga? CNN tar hand om saken här.

3. Walmart och Carrefour bötfälls av Kina efter att ha manipulerat priserna. Summan i sig (upp till 75 960 dollar) är småpotatis i sammanhanget, men i alla fall Walmart har gjort till en sak att vara (onödigt?) kantiga när det kommer till pengar – exempelvis när en av deras anställda omkom. Läs mer i faktarutan här.

4. Konkursboet Lehman Brothers kämpar vidare för att lösa alla pengatrådar. Efter att ha fått mothugg i april gör den forna bjässen nu ett nytt försök att få ordning på de ekonomiska uppgörelserna.

5. Det är enklare att ta sig in på Harvard än McDonalds universitet i Kina. Det rapporterar i alla fall Bloomberg.

6. Avslutningsvis, bara för att jag brottas med sakerna, så verkar det finnas ett program på SVT att spana in ikväll.

Fler bloggar